KNMG

Klagen en claimen in de praktijk; goed bezocht symposium

Claimen lijkt langzaam maar zeker de norm te zijn geworden. Vrijwel alle artsen, en ook hun achterban, hebben in de dagelijkse praktijk wel op de een of andere manier iets met het fenomeen te maken. Op 25 oktober j.l. organiseerde het bestuur van KNMG District XIX Fryslân een symposium over claimen als maatschappelijk verschijnsel. Het beroepsgroepoverstijgende onderwerp bleek een schot in de roos gezien de meer dan 100 bezoekers. Een verslag.

Na de opening van het symposium door K. Went,
districtsbestuursvoorzitter, en een welkomstwoord door J. Ploeg, de nieuwe Friese gedeputeerde voor Volksgezondheid en Welzijn, beet dominee G. Knol de spits af met zijn visie over de verander(en)de positie van de arts in de samenleving ('Px 3 x daags 10 minuten aandacht'). Hij betoogde dat net als bij predikanten het geval is, de legitimatie van de (positie van de) huidige arts niet meer vanzelfsprekend is. Hij ging in op de positieve, maar ook de negatieve kant van de autonomie van het individu en gaf een aantal praktische handvatten hoe met klagen en claimen om te gaan.

H. Bosch, vice-president van de rechtbank, ging in zijn inleiding ('Is claimen nog wel een recht?') in op de soorten claims, de modernisering van de tuchtnorm en de gewijzigde opstelling van de hulpvrager. Hij schetste de Nederlandse situatie betreffende claimcultuur en schadevergoedingen en deed tot slot enkele suggesties hoe de claimcultuur te beteugelen. B. van Albada, ex-huisarts en ex-ziekenhuisdirecteur en thans voorzitter van het Patiënten/Consumenten Platform Fryslân, liet zien dat het niet alleen de patiënten zijn die claimen, maar dat ook artsen dat doen. In zijn inleiding ('De claimende patiënt. De claim en de arts') zette hij de dokter en patiënt van weleer af tegen de manier waarop heden ten dage patiënt en arts met elkaar omgaan.
Het symposium werd afgerond met een enthousiaste discussie waarna de symposiumgangers konden genieten van een feestelijk buffet en live muziek.

Het verslag is (à 5 ) te bestellen bij:
P.W. Tanja, bestuurssecretaris van KNMG District XIX Fryslân Haven 13
9084 BX Goutum
e-mail: tanjapw@hetnet.nl

Voor informatie over de activiteiten van de andere KNMG-districten kunt u terecht bij drs. Robbert J. Egger, epidemioloog, hoofd Regionalisatie KNMG (telefoon 030 282 3239, e-mail: r.egger@fed.knmg.nl