KPN NV

Datum
KPN verheugd over uitspraak Voorzieningenrechter29 november 2002 Nummer
080p

KPN is verheugd over de uitspraak, gedaan door de Voorzieningenrechter in Rotterdam naar aanleiding van het verzoek van KPN Mobile tot schorsing van het OPTA-besluit ten aanzien van de mobiele interconnectietarieven. De rechter heeft gehoor gegeven aan het verzoek tot schorsing. Hierdoor behoeven de mobiele interconnectietarieven van mobiele operators niet te worden verlaagd per 1 december 2002, zoals OPTA de mobiele aanbieders had opgedragen. Mobiele interconnectietarieven zijn de tarieven die een mobiele operator aan andere netwerkaanbieders in rekening brengt voor het afhandelen van een gesprek naar zijn eindgebruikers.

Voor KPN betekent de uitspraak dat de omzet- en EBITDA (operationele winst) daling, zoals bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers was becijferd, voorlopig is afgewend.

Relevant in dit verband is de bodemprocedure die voor de rechtbank Rotterdam dient naar aanleiding van de eerste uitspraak die OPTA in dit kader heeft gedaan (tussen KPN Mobile en O2). De zitting in die zaak is gepland in februari 2003. Het is nog niet bekend hoe lang daarna de rechtbank de definitieve uitspraak zal doen. KPN Mobile verzet zich tegen de bestaande ongelijkheid in tarieven van de verschillende mobiele operators. De OPTA maakt een onderscheid tussen GSM-900 operators (KPN Mobile en Vodafone) en DCS-1800 operators (O2, Dutchtone en Ben).

De OPTA heeft voor de verlaging van de tarieven een stappenplan in drie fasen opgesteld. Indien de besluiten van de OPTA in de bodemprocedure alsnog geldig worden verklaard, dan zal dit gevolgen hebben voor de gehele mobiele industrie.


Noot voor de redactie (