Gemeente Stede Broec

29-11-2002
VANDALISME: DE SPUIGATEN UIT

Steeds hogere kosten door vernielingen

Net als in veel andere plaatsen in ât land is vandalisme de laatste tijd ook in Stede Broec aan de orde van de dag. Het kost u en ons inmiddels handenvol geld. ât Gaat vooral om pure, domme vernieling, maar we beschouwen ook sommige vormen van diefstal als vandalisme: zwaailichten die van een gemeentelijke trekker worden afgehaald, stoeptegels die verdwenen van een bouwplaats waar in opdracht van de gemeente wordt gewerkt.

De oplossing hebben we niet bij de hand, maar we vinden dat u er wel van moet weten. Het zou de sociale controle misschien ten goede kunnen komen als iedereen ziet hoe veel geld op deze manier wordt verspild. En misschien valt het kwartje bij de veroorzakers. Hoe dan ook, we hebben besloten u voortaan met enige regelmaat op de hoogte te stellen van de bedragen waar ât om gaat.

We hebben nu de cijfers van dit jaar tot en met augustus: in totaal ⬠37.364. De helft van het geld is besteed aan reparatie van vandalismeschade aan schoolgebouwen: vernielde hekken, ingegooide ramen, gesloopte speeltoestellen. De rest was onder meer nodig voor het schoonmaken van bekladde gebouwen; dat kost ook een lieve cent. Verder zijn lantaarnpalen een geliefd object voor vandalen: vernield, omgetrokken, afgebroken, omvergereden, zo lezen we in de schademeldingen. Vaak valt er niets te repareren en moeten ze vervangen worden; dat kost, afhankelijk van het type lichtmast, zoân 650 tot 950 euro.