Gemeente Amsterdam

Burgers zien belangrijke rol voor zichzelf bij aanpak veiligheidsproblemen
29 november 2002 - Janet van der Meulen

Meer dan tachtig procent van de Amsterdammers denkt dat de criminaliteit en onveiligheid in Amsterdam (groten)deels oplosbaar is. Dat bewoners en ondernemers van Amsterdam daaraan zelf een bijdrage moeten leveren, vinden zes van de tien respondenten, die meewerkten aan de Omnibusenquête van Bureau O+S. Negenenzestig procent verwacht dat het gemeentebestuur, politie en justitie erin zullen slagen de komende jaren de criminaliteit terug te dringen.

Onderzoeksbureau O+S heeft onderzocht welke problemen Amsterdammers op het gebied van veiligheid ervaren; wat het gemeentebestuur, politie en justitie aan die problemen kunnen doen en of zij vinden dat er op dit moment al aan wordt gewerkt. Het gaat om een nulmeting, die mening over de stand van zaken op dit moment beschrijft.

Het college en de driehoekspartners wil de inspanningen op het gebied van veiligheid de komende periode versterken. Regelmatig zal in vervolgenquêtes worden gemeten of de inspanningen van de partijen, de aanpak van agressie en geweld en de maatregelen om de veiligheid te verbeteren volgens de Amsterdammers een positief effect hebben.

Wat kunnen de driehoekspartners doen en wat doen ze?

De Amsterdammers zijn redelijk positief over invloed van het gemeentebestuur, politie en justitie op het verminderen van de onveiligheid in de stad. Bijna 70 % vertrouwt erop dat zij de criminaliteit de komende jaren zullen terugdringen.

De vraag naar het meest nijpende veiligheidsprobleem noemen respondenten spontaan zeer uiteenlopende zaken. Uit een lijst van veiligheidsproblemen worden Jeugdcriminaliteit (73%), Agressief gedrag en geweld op en rond stations (69%) en Overlast van verslaafden, alcoholisten en psychiatrische patiënten (67%) het meest gekozen. Daarnaast worden fietsendiefstal, zakkenrollerij, voetbalvandalisme en agressief gedrag in het algemeen vaak genoemd.

Opvallend is dat Agressie en geweld in en om stations (35%) ook het onderwerp is dat het meest wordt genoemd bij de vraag aan welk probleem het gemeentebestuur (heel) veel doet. Een kwart vindt dat het bestuur veel doet aan jeugdcriminaliteit en agressie en geweld in het uitgaansleven. Bij alle overige veiligheidsproblemen is er steeds een meerderheid die vindt dat de gemeente weinig of niets onderneemt op die problemen aan te pakken. Op de vraag naar de Aanpak van agressie en geweld binnenhuis weet bijna de helft van de respondenten geen antwoord.

Eigen ervaringen met agressie en geweld

Eén derde van de respondenten heeft in het afgelopen jaar zelf te maken gehad met een vorm van agressie of geweld. Meestal was dit een eenmalige gebeurtenis.

De helft van de respondenten was in het afgelopen jaar getuige van agressief gedrag of geweld op straat. Van diegenen die getuigen waren van agressief gedrag of geweld op straat is bijna de helft doorgelopen of doorgereden. Een kwart ondernam actie: belde 112 of kwam tussenbeide.

Pb-185

© Gemeente Amsterdam