Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-11-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 29 november 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Kolham: gezochte mannen aangehouden
De politie heeft donderdagavond op de A7 bij Kolham drie inzittenden van een personenauto aangehouden die werden gezocht in verband met een overval op een koffiehuis in Emmen eerder op de avond. De politie had het signalement van de personenauto en de inzittenden doorgekregen via de meldkamer. Op de N33 ter hoogte van Veendam werd de auto gesignaleerd. Na een achtervolging met meerdere politie-eenheden werd de auto uiteindelijk bij Kolham aan de kant gedwongen. Omdat er mogelijks sprake was van vuurwapens werden de verdachten via een speciale procedure uit de auto gepraat, waarna ze werden geboeid werden overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn voor nader onderzoek overgedragen aan het Drentse politiekorps.

Scharmer: automobilist onder invloed botst tegen boom Een 46-jarige automobilist uit Harkstede is donderdagavond op de Hoofdweg in Scharmer met zijn auto tegen een boom en een lantaarnpaal gebotst. De auto raakte daardoor zwaar beschadigd. De man zelf kwam met de schrik vrij. Bij onderzoek bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Een ademanalyse kon de man niet volbrengen. Daarom nam een arts bloed af bij de verdachte voor nader onderzoek in het laboratorium. De politie maakt proces-verbaal op. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Muntendam: inbraak winkel
In een winkel aan de Nieuweweg in Muntendam is donderdagnacht ingebroken. Men is binnengekomen door een raam in te gooien met een putdeksel. Daarna zijn er twee PC-Monitoren meegenomen. De politie onderzoekt der zaak.

Stadskanaal: drugs in beslag genomen in illegale coffeeshop In een illegale coffeeshop aan de Hoofdstraat in Stadskanaal heeft de politie circa 150 gram wiet in beslag genomen. Het betrof wiet voor de verkoop aan klanten. Tegen de 31-jarige bedrijfsleider is proces-verbaal opgemaakt.

Oostwold: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft donderdag in een woning aan de Zuiderringdijk in Oostwold (Gemeente Scheemda) een hennepkwekerij ontmanteld. Nagenoeg de gehele woning werd gebruikt om hennepplanten te kweken. Op de bovenverdieping was vermoedelijk kortgeleden nog geoogst. Beneden werden circa 940 stekjes aangetroffen in kweekbakken. In aanbouwgedeelte achter de woning was een kwekerij met 862 grote planten. De planten alsmede 64 assimilatielampen, 73 transformatoren en enkele pompen en ventilatoren zijn afgevoerd en vernietigd. De politie maakt proces-verbaal op tegen de 37-jarige bewoner.

Snelheid in het verkeer
Plaats: Stedum, straat: Eemshavenweg, aantal gecontroleerde voertuigen: 701 , maximumsnelheid: 100 , aantal overtredingen: 5, hoogst genoteerde snelheid: 120.
Plaats: Winschoten , straat:Grintweg , aantal gecontroleerde voertuigen: 947 , maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 101, hoogst genoteerde snelheid: 83.
Plaats:Winschoten , straat: St Vitusholt , aantal gecontroleerde voertuigen: 44, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 18, hoogst genoteerde snelheid: 72
Plaats: Sappemeer , straat: Noordbroeksterweg, aantal gecontroleerde voertuigen: 751, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 96, hoogst genoteerde snelheid: 82.
Plaats: Veendam, straat: Beneden Oosterdiep, aantal gecontroleerde voertuigen: 409, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 32, hoogst genoteerde snelheid: 73.
Plaats: Aduard, straat: Friesestraatweg, aantal gecontroleerde voertuigen: 885, maximumsnelheid: 80, aantal overtredingen: 26, hoogst genoteerde snelheid: 116.
Plaats: Winschoten, straat: Bovenburen, aantal gecontroleerde voertuigen: 588, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 34, hoogst genoteerde snelheid: 81.
Plaats: Nieuwe Pekela, straat: N366, aantal gecontroleerde voertuigen: 2240 , maximumsnelheid: 80, aantal overtredingen: 221, hoogst genoteerde snelheid: 129.
Een automobilist uit Garrelsweer maakte het donderdagavond wel heel bont toen hij op de Provincialeweg tussen Garmerwolde en zijn woonplaats diverse zware overtredingen pleegde. Een politiesurveillance die achter de man reed constateerde onder andere dat hij 155 km/u reed op een gedeelte waar 80 km/u was toegestaan. In de bebouwde kom van Ten Boer (50) reed hij ongeveer 115 km/u. Onderweg haalde hij enkele keren gevaarlijk in via verdrijvingsvakken op de weg en een doorgetrokken streep. De man moest zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: getuigenoproep brand spoorwegtunnel Technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand in de spoorwegtunnel aan de Stationsweg in Winschoten heeft opgeleverd dat er geen technische oorzaak is achterhaald. De conclusie is dan ook dat er al dan niet opzettelijk vuur ter plaatse is gebracht. In verband met het onderzoek naar de brand is de spoorwegpolitie op zoek naar getuigen van de brand en de melder van de brand. Rond 00.15 uur op 27 november (dinsdagnacht) belde een man naar de politie om de brand te melden. De spoorwegpolitie wil graag in contact komen met deze persoon. Hij wordt verzocht te bellen. Ook zijn de onderzoekers op zoek naar getuigen van de brand. Met name mensen die voor het uitbreken van de brand iets verdachts hebben gezien in of in de omgeving van de tunnel aan de Stationsweg. Getuigen en de melder worden verzocht te bellen met de centrale meldkamer van de spoorwegpolitie in Utrecht, 030 2354444 of met de politie in Groningen via 0900 8844 (lokaal tarief)

Groningen: jongeman (20) in lift beroofd van portemonnee Een 20-jarige man uit Groningen meldde donderdagnacht bij de politie dat hij in de lift van een flat aan de Aquamarijnstraat was beroofd van zijn portemonnee. Het slachtoffer was vanuit de centrale hal gevolgd door twee blanke mannen tot in de lift. In de lift werd hij tegen de grond gewerkt en zijn portemonnee afgenomen. Daarna vertrokken beide overvallers. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: man (28) aangehouden voor poging inbraak Een bewoner van de Soendastraat waarschuwde donderdagnacht de politie omdat er gepoogd werd in te breken. Op straat werd een 28-jarige man uit Groningen aangetroffen die gewond was aan zijn hand. Ook bleek een ster in een ruit te zitten van de woning. Op straat werd een lifehammer veilig gesteld. De verdachte was recalcitrant bij zijn aanhouding en is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: tasjesrover aangehouden
De politie hield donderdagnacht een 17-jarige jongen uit Groningen aan die bij een 19-jarige vrouw in de Nieuwe Ebbingestraat een tasje had weggegrist. Het tasje werd door de 17-jarige jongen die op een fiets zat uit de handen weggerukt waarop hij er hard fietsend vandoor ging. Door getuigen werd de achtervolging ingezet en de politie gewaarschuwd. Agenten troffen in de Nieuwe Boteringestraat de verdachte aan. Bij de fouillering bleek hij de mobile telefoon van het slachtoffer in zijn jaszak te hebben. Het tasje werd terug gevonden in een rolcontainer. De jeugdige verdachte is ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: maaltijdbezorgster beroofd
Op de Wilkemaheerd werd donderdagavond rond 21.30 uur een 18-jarige maaltijdbezorgster overvallen door een nog onbekende man. De man bedreigde de vrouw met een mes en dwong haar de portemonnee af te geven. Vervolgens sprong hij op de fiets en reed weg in de richting van de Rensumaheerd. Het signalement van de overvaller: blanke man, leeftijd ongeveer 19 jaar, lengte +/- 170 cm en hij sprak met een licht Gronings accent. Eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: baldadige mannen aangehouden in binnenstad De politie werd donderdagnacht gewaarschuwd dat twee mannen, 23 en 25 jaar uit Groningen, in een steeg van de Gelkingestraat een brandblusser leegspoten. Ter plaatse troffen de agenten inderdaad de twee mannen aanin een wit geworden omgeving. Ook zaten de mannen zelf onder het poeder. Beiden werden aangehouden en kregen een proces-verbaal voor baldadigheid. De 25-jarige man kreeg een extra bon omdat hij aanvankelijk een valse naam opgaf.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Rademarkt en de Brugstraat werden donderdagavond verlichtingscontroles gehouden. In totaal werden op beide locaties 64 bekeuringen uitgeschreven voor geen of een ondeugdelijke verlichting. Op de Korreweg werd donderdagmiddag een algehele verkeerscontrole gehouden. Vijf bonnen werden uitgeschreven voor een te hoge snelheid van brommers (hoogste 65 km per uur), drie autos reden te snel (hoogste 65 km per uur), twee bonnen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en 1 bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Op de Plataanlaan werd een 25-jarige automobilist uit Uithuizermeeden geklokt op een snelheid van 121 km per uur. Omdat dit 51 km sneller is dan de geldende limiet van 70 km per uur is zijn rijbewijs ingevorderd.

Groningen: alcomobilist rijdt door rood stoplicht Een 30-jarige automobilist uit Groningen viel donderdagavond op doordat hij door het rode licht reed op de kruising van de Europaweg met het Damsterdiep. Op het Schuitendiep werd hij staande gehouden waarbij opviel dat de man naar alcohol rook. Hij moest blazen en scoorde een promillage van 1.15. De man kreeg een rijverbod en een dagvaarding.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie en Representatie 0900-8844.