Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave vrijdag 29 november 2002

* VERDACHTE MOORD TAXICHAUFFEUR AANGEHOUDEN

(Zie ook persberichten van 20/02/2002 en 10/03/2002) Vandaag wordt een 30-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van de moord op een 62-jarige Rotterdamse taxichauffeur in februari van dit jaar en een wederrechtelijke vrijheidsberoving en een poging doodslag van een 21-jarige Rotterdammer, eveneens in die maand. De 30-jarige Rotterdammer werd dinsdag jl. door rechercheurs van het district Zuid aangehouden in een gevangenis, waar hij een veroordeling uitzit voor een schietincident. Dat vond in mei van dit jaar plaats in de Dirkslandstraat. Daarbij liep een toen 27-jarige vrouw uit Spijkenisse verwondingen aan haar oor op. De aanleiding tot deze schietpartij lag in de familiesfeer. De 30-jarige Rotterdammer werd toen na enige dagen aangehouden voor dat feit. De moord op de taxichauffeur vond woensdag 20 februari jl. in de vroege ochtenduren plaats op de Bunschotenweg, waar een aantal werknemers van een havenbedrijf de taxi, met daarin het door misdrijf om het leven gebrachte slachtoffer aantroffen. De moord op de taxichauffeur werd in eerste instantie onderzocht door een Recherche Assistentie Groep en later overgenomen door rechercheurs van het district Zuid. Tijdens het negen maanden continue durende onderzoek werd na enige tijd ook een wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging doodslag gevoegd, die in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 februari van dit jaar in het Vrijenburgpark in Barendrecht plaatsvond. Daarbij werd een toen 21-jarige Rotterdammer vanaf de Stellendamstraat onder bedreiging in een auto meegenomen en in het Vrijenburgpark mishandeld. Uiteindelijk konden rechercheurs van het district Zuid aan de hand van van technisch onderzoek een verband leggen tussen de moord op de 62-jarige taxichauffeur, de wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging doodslag van de 21-jarige Rotterdammer in relatie tot het schietincident dat in mei plaatsvond in de Dirkslandstraat en waarvoor de 30-jarige Rotterdammer inmiddels was veroordeeld.


* VROUW BEROOFD
HELLEVOETSLUIS - Donderdagavond kort voor half twaalf werd op de Atalanta een 54-jarige vrouw uit Hellevoetsluis door een met een vuurwapen gewapende man beroofd van haar portemonnee. De vrouw wilde bij een woning een kort tevoren bij een snackbar gedane bestelling afleveren. Bij de portiekdeur zag zij een ongeveer 23-jarige man, die bij het passeren z'n hoofd afwendde. Toen de vrouw bij de woning aanbelde om de bestelling af te leveren, bleek de woning leeg, waarop zij onverrichter zake terugliep over de galerij van de eerste verdieping. Daar werd zij door de man, 1.85 meter lang, blank en gekleed in een zwarte jas, zwart overhemd, bivakmuts op en zwarte broek met witte strepen aan de zijkant, bedreigd met een vuurwapen en gesommeerd haar portemonnee, waarin een onbekend geldbedrag, af te geven. Met z'n buit rende de man weg en verdween op een fiets, waarop hij wegreed in de richting van de Vuurvlinder.


* HOEVEELHEID VUURWERK IN BESLAG GENOMEN
Politiepersoneel van het district Oost hield donderdagavond omstreeks half zeven tijdens een verkeerscontrole op het Willem Smalthof een auto met daarin een 40-jarige man uit Rotterdam aan. Politiemensen doorzochten de auto en troffen vijftien kilo illegaal vuurwerk aan. De Rotterdammer had het vuurwerk eerder die dag in België gekocht. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het vuurwerk werd in beslag genomen.

Avonduitgave donderdag 28 november 2002

* GROTE HOEVEELHEID VUURWERK IN BESLAG GENOMEN

BERGSCHENHOEK - Politiepersoneel van het district de Noordhoek hield donderdagmorgen vroeg op de Vaandragerdreef, na een melding over het afvuren van schoten, een auto aan met daarin twee inzittenden, beiden 23 jaar en afkomstig uit Rotterdam en Bergschenhoek. Op grond van de Wet Wapens en Munitie werden daarbij de beide mannen en hun auto gecontroleerd. In onder meer de kofferbak van de auto lag een grote hoeveelheid vuurwerk: zo'n 200 vuurpijlen, een aantal lawinevuurpijlen en twee rollen siervuurwerk. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Tegen de beide mannen, die verklaarden al wat vuurwerk in het Lage Bergsebos te hebben afgestoken, werd proces-verbaal opgemaakt.


* AUTOMOBILIST ERNSTIG GEWOND NA AANRIJDING MET METRO

Donderdagmorgen kort voor acht uur vond op de kruising van de Prins Alexanderlaan met de Grote Beer een aanrijding plaats tussen een auto, bestuurd door een 28-jarige Rotterdammer, en een passerend metrotreinstel. De Rotterdammer liep daarbij ernstig hoofdletsel op en werd door GGD-personeel overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Door de Technische Ongevallen Dienst van de Verkeerspolitie werd een nader onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. Doordat niet kon worden vastgesteld vanuit welke richting de 28-jarige Rotterdammer in z'n auto de kruising is opgereden, is de politie op zoek naar getuigen. Deze kunnen telefonisch contact opnemen met de wachtcommandant van het district Oost: 0900-8844 (lokaal tarief).


* TWEE JONGENS AANGEHOUDEN NA BEDREIGING EN BELEDIGING

TREINCONDUCTEUR
SCHIEDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam plukte donderdagmorgen rond kwart over tien op het NS-station Schiedam-Nieuwland twee jongens (14 en 16 jaar) uit Maassluis uit de trein, verdacht van bedreiging en belediging van een 45-jarige treinconducteur. In de trein (Hoek van Holland-Rotterdam), ter hoogte van Vlaardingen, beschikte één van de knapen bij controle door de conducteur niet over een geldig plaatsbewijs. Toen deze hem daarop wees, ontstond een onenigheid, waarbij de conducteur ernstig werd bedreigd en ook werd beledigd. Vanuit de trein werd via een handtelefoon de politie gewaarschuwd, die beide knapen aanhield. Op het nabijgelegen politiebureau werd het tweetal in verzekering gesteld. De politie van het Wijkteam Centrum-West van het district Schiedam is op zoek naar getuigen van de bedreiging en belediging van de conducteur in de trein en verzoekt hen telefonisch contact op te nemen: 0900-8844 (lokaal tarief).


* SNELHEIDSCONTROLE
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield donderdagmorgen tussen negen en half twaalf een radarsnelheidscontrole op de Statenweg. Van de 1630 passerende automobilisten namen 144 het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogste score bedroeg 79 km/uur.


* AGRESSIEVE AUTOKRAKER MET BEHULP VAN OMSTANDERS NA ACHTERVOLGING

AANGEHOUDEN
Donderdagmorgen rond elf uur riep een 34-jarige Rotterdammer bij het metrostation Dijkzigt de hulp in van een aantal reizigers om een 38-jarige agressieve Rotterdamse autokraker aan te houden. De autokraker werd vervolgens door drie man overmeesterd en aan inmiddels gealarmeerd politiepersoneel overgedragen. De 34-jarige Rotterdammer had de man vanaf de Westerkade achtervolgd, nadat hij hem in een daar geparkeerd staande had aangetroffen, waar hij juist de radio/cd-speler wegnam. Omdat de man hem bedreigde met een schroevendraaier besloot de Rotterdammer hem te volgen. Bij het metrostation Dijkzigt riep hij de hulp in van een aantal juist uit het station komende reizigers, die de man, die hen in eerste instantie ook bedreigde met een mes en een schroevendraaier, overmeesterden. De autokraker werd in verzekering gesteld.


* VERKEERSCONTROLES
Politiepersoneel hield donderdagmorgen en -middag op diverse locaties verkeerscontroles, waarbij tientallen bekeuringen werden uitgeschreven. In de Vierhavensstraat gingen 's middags 20 automobilisten op de bon omdat zij onder meer geen gordel droegen en niet handsfree belden, terwijl op de Bergweg 's morgens 14 automobilisten werden bekeurd voor onder meer het rijden door roodlicht en geen autogordel om. Ook op de Dwarskleiweg werd donderdagmiddag voornamelijk gecontroleerd op het dragen van de autogordel. Hier gingen 10 automobilisten op de bon, terwijl op de Baanweg 's morgen 11 automobilisten werden geverbaliseerd voor het niet dragen van de gordel.