EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Reactie Zeeuws logistiek bedrijfsleven op Verkeersplan Provincie

Het Zeeuwse logistieke bedrijfsleven vindt dat het goederenvervoer meer aandacht verdiend in het Provinciaal Verkeers- en VervoersPlan (PVVP). Het bedrijfsleven vraagt de provincie om meer middelen voor de uitvoering van het plan, vooral voor het oplossen van knelpunten in het hoofdwegennet.

Dit heeft het Zeeuwse logistieke bedrijfsleven laten weten in een gezamenlijke brief van de Commissie Transport & Infrastructuur Zeeland. In deze commissie, die in augustus 2001 door de Kamer van Koophandel is opgericht, zijn, naast de Kamer van Koophandel, diverse organisaties vertegenwoordigd die logistieke belangen behartigen in Zeeland: BZW Zeeland, EVO, KNV Goederenvervoer, MKB-Zeeland, Railion Benelux, K.S.V. Schuttevaer Zeeland, Transport Logistiek Nederland en Zeeland Seaports.

Goederenvervoer
Het logistieke bedrijfsleven vindt dat in het PVVP te weinig aandacht wordt besteed aan het goederenvervoer buiten de haven- en industriegebieden. Zo zijn het afval- en agrarisch vervoer en de bevoorrading van bedrijven en voorzieningen in steden en dorpen en van recreatielocaties onderbelicht. Zowel vanuit het perspectief van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en milieu dient het PVVP aanzetten te geven voor de gewenste kwaliteit van stedelijke bevoorradingsroutes en ontsluiting van regionale bedrijventerreinen.

Financiering
Het logistieke bedrijfsleven vraagt aan de provincie om meer geld vrij te maken voor investeringen in infrastructuur. Door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet als gevolg van de economische teruggang, zal de steun van het Rijk komende jaren onvoldoende zijn. Samenwerking met partners in de regio kan extra financieringsmogelijkheden bieden. Het logistieke bedrijfsleven vraagt om hoge prioriteit te geven aan de kwaliteit van de hoofdwegen en versterking van de logistieke functie van Zeeland.

Het Zeeuwse logistieke bedrijfsleven kan in hoofdlijnen instemmen met de inhoud van het PVVP. In het plan zijn een 7-tal gebiedstypen onderscheiden met verschillende eisen voor verkeer en vervoer, te weten: Zeehavens/industrie, Stedelijk netwerk, Dagrecreatie, Verblijfsrecreatie, Landelijk gebied, Cultuurlandschap en Natuurgebied. Het bedrijfsleven heeft waardering voor de voorbereiding, waarin volop gelegenheid was om mee te denken