Federatie van Ouderverenigingen


29 november 2002

Na de val van het Kabinet

Eerder schreven we al dat de val van van het Kabinet ongetwijfeld gevolgen heeft voor mensen met een handicap, maar we weten niet welke. Inmiddels weten we meer.

Eind januari zijn er weer verkiezingen. Minister De Geus van Sociale Zaken neemt het beheer van VWS waar en staatssecretaris Ross is aangebleven. De begrotingsbehandelingen voor 2003 gaan door. De begroting van VWS komt op 26, 27 en 28 november in de Tweede Kamer.

Over het verloop van verscheidene belangrijke zaken leest u hieronder meer. Onduidelijk is nog wat gebeurt rond het toezegde regeringsstandpunt over patiëntenbeleid en over community care. Het dienstenstelsel komt voorjaar 2003 aan de orde.

De modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de nieuwe regeling persoonsgebonden budget zullen formeel wel doorgaan. Als het parlement instemt gaan beide in op 1 april 2003 in en niet op
1 januari.
De FvO is voor de modernisering, maar ziet grote bezwaren in de huidige voorstellen. Dat is in augustus en nu opnieuw aan de Kamer geschreven. De opmerkingen betreffen:

- meer instrumenten voor vraagsturing,

- concretere aanspraken,

- meer inhoudelijke richtlijnen voor indicatiestelling,
- geen eigen bijdragen,

- gelijktrekking van tarieven voor persoonsgebonden budget en zorg in natura ,

- informatieplicht voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
De vraaggestuurde bekostiging wordt pas op 1 januari 2004 ingevoerd. Dat heeft te maken met de gewenste afstemming met de modernisering van de AWBZ en de mogelijkheid om de functies binnen de modernisering AWBZ te vertalen naar producten en hun prijzen zoals geformuleerd in de vraaggestuurde bekostiging en omgekeerd.
Via het project Kiezen doe je zelf! informeert de FvO, samen met Somma en de CG-Raad, cliënten en hun ouders of vertegenwoordigers over de komende veranderingen.

Op 19 november heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel over leerlinggebonden financiering behandeld, nadat het eerder controversieel was verklaard na de val van het tweede kabinet Kok. De Eerste Kamer ondersteunde de doelstellingen van de wetgeving, maar uitte stevige kritiek over de indicatiestelling en integratie in het regulier onderwijs. Op 26 november is de wet aangenomen. De minister heeft toegezegd problemen bij de inplementatie te inventariseren en bij evaluatie mee te nemen.

De verlaging van de leerplicht naar vier jaar is van de baan. Het wetsvoorstel was bedoeld om kinderen naar school te krijgen die het risico lopen op een leerachterstand. Maar men denkt dat het beter is om deze vierjarigen te bereiken met programmas voor voor- en vroegschoolse educatie.

Gebruik Wet REA art. 22
Verwacht werd dat vanaf 15 juni 2002 het niet langer mogelijk zou zijn scholingskosten te vergoeden aan arbeidsgehandicapte leerlingen in het praktijkonderwijs en VSO bij hun voorbereiding op en toeleiding naar arbeid.
Mede dankzij inspanningen van de FvO en CG-Raad hebben de Ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken onder bepaalde voorwaarden in een overgangsregeling voorzien tot 1 augustus 2003. Op termijn dienen hiervoor structureel extra middelen toegevoegd te worden aan de budgetten van praktijkscholen en de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs.

SPD nieuwe stijl
Op verzoek van de staatssecretaris heeft Somma dit jaar drie rapporten uitgebracht over de SPD nieuwe stijl.
FvO en CG-Raad brengen deze maand bij de staatssecretaris hun standpunt naar voren over de drie samenhangende rapporten. Voor de FvO is duidelijk dat de SPD-en van groot belang zijn voor haar achterban, maar dat de rapporten de cliënt nog onvoldoende garanties bieden. Voor de CG-Raad kan de SPD in de toekomst een rol gaan vervullen op het gebied van cliëntondersteuning, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. FvO en CG-Raad vinden dat de doelstelling (een steviger positie van de cliënt) nog onvoldoende uitgewerkt is. De voornaamste bezwaren hebben betrekking op vraagsturing, relatie met cliëntenorganisaties en doelgroepafbakening.

De Wet Gelijke behandeling is niet controversieel verklaard, maar zal pas in januari in de Eerste Kamer behandeld worden.