Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/166

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

29 november 2002

Nr. 02/166

Sluitende aanpak voor 85 procent van nieuwe werklozen

Gemeenten en uitvoeringsinstellingen hebben in 2001 aan 85 procent van alle nieuwe werklozen binnen een jaar een aanbod gedaan voor werk, scholing of werkervaring. Vooral door een betere samenwerking tussen gemeenten, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) kan deze zogeheten sluitende aanpak in de toekomst voor alle werklozen worden gerealiseerd. Dit schrijft demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat in 2001 15 procent van alle nieuwe werklozen die niet binnen een jaar werk vonden, in die periode geen scholing startten of werkervaring opdeden. Een deel van deze groep kreeg hiervoor wel een aanbod, maar begon niet binnen een jaar. Drie procent weigerde een aanbod. Een deel van deze mensen was niet verplicht om werk of scholing te aanvaarden, bijvoorbeeld moeders met kinderen jonger dan vijf jaar. Van alle werklozen die een traject voor scholing of werkervaring hebben gevolgd, vond ruim 70 procent regulier of gesubsidieerd werk. Van deze groep was 70 procent na zes maanden nog steeds aan de slag.

Het kabinet streeft ernaar om eind 2002 voor iedere nieuwe werkloze een sluitende aanpak te realiseren. Uit de Casestudie Sluitende Aanpak, die minister De Geus met zijn brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat gemeenten en uitvoeringsinstellingen zeggen dat hun werkwijze hier inmiddels op is ingericht. Wel zijn er een aantal knelpunten op het gebied van automatisering en de koppeling van computersystemen tussen de uitvoerders. Bovendien kan de samenwerking tussen de gemeenten, het UWV en CWI beter.

Om de samenwerking te bevorderen, is in de meeste regios een regionaal ketenoverleg tussen CWI en gemeenten gestart. Daarnaast gaan CWI en gemeenten steeds vaker met het UWV in één gebouw zitten. Op dit moment zijn er 10 van deze bedrijfsverzamelgebouwen operationeel. Ongeveer 80 procent van de gemeenten waarin een CWI is gevestigd, heeft plannen voor een bedrijfsverzamelgebouw.

Om eind 2002 voor iedere nieuwe werkloze een sluitende aanpak te realiseren, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2001 overeenkomsten gesloten met de gemeenten. In deze zogenoemde Agenda voor de Toekomst krijgen gemeenten extra geld voor de intensieve begeleiding van werklozen. De 30 grootste gemeenten krijgen hiervoor een budget waaraan prestatieafspraken zijn gekoppeld. Voor de kleinere gemeenten is er een subsidieregeling in het leven geroepen. Met het UWV zijn soortgelijke afspraken gemaakt.

De afspraken met gemeenten en het UWV gelden voor alle personen die minder dan één jaar werkloos zijn. Om de langdurige werkloosheid aan te pakken, wil het kabinet voor het einde van 2003 ook voor alle mensen die langer dan een jaar werkloos zijn de sluitende aanpak realiseren. Voor wat betreft het gemeentelijk deel is in de Agenda voor de Toekomst afgesproken dat gemeenten eind 2003 een sluitende aanpak realiseren voor alle langdurig werklozen. Het UWV heeft zichzelf hetzelfde doel gesteld. Bovendien zal het uitvoeringsinstituut aan werklozen bij wie het eerste aanbod tot bijvoorbeeld scholing niet slaagt, een tweede voorstel doen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over de voortgang Sluitende Aanpak