Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Rapportage Audit Commissie november 2002

Onlangs rapporteerde de Audit Commissie Doping over 19 positieve uitslagen bij de dopingcontrole over de periode maar tot en met augustus van dit jaar. Twee zaken zijn nog in behandeling bij de Audit Commissie; de overige zijn conform reglement afgehandeld. Op basis van haar bevindingen komt de Audit Commissie tot conclusies en aanbevelingen ten aanzien van rapportage en reglementering.

Elk half jaar rapporteert de Audit Commissie Doping over de afhandeling van de positieve uitslagen bij de dopingcontrole aan de Algemene Vergadering NOC*NSF, het bestuur van NOC*NSF, de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het bestuur van het NeCeDo. Hiermee ziet de Commissie toe op de strikte naleving van de bondsreglementering en procedures.

Over de periode maart - augustus 2002 rapporteert de Audit Commissie als volgt:

Kon. Ned. Baseball en Softball Bond (KNBSB)


1) cocaïne


conform reglement

Kon. Ned. Krachtsport en Fitness Fed. (KNKF)


1) stanozolol

2) stanozolol & T/E

3) efedrine

4) stanozolol

5) weigering

nog in behandeling
conform reglement
nog in behandeling
conform reglement
conform reglement

Kon. Ned. Voetbal Bond (KNVB)


1) nandrolon


conform reglement

Kon. Ned. Wielren Unie (KNWU)


1) efedrine

2) lidocaïne

3) betamethason

4) nandrolon

conform reglement
conform reglement
conform reglement
conform reglement

Kon. Ned. Zwembond (KNZB)


1) weigering


conform reglement

Kon. Ned. Basketbalbond (KNBB)


1) cocaïne


conform reglement

Ned. Bond voor Aangepast Sporten


1 )cafeïne


conform reglement

Kon. Ned. Hippische Bond (KNHS)


1) efedrine


conform reglement

Kon. Ned. Vereniging voor Luchtvaart


1) weigering


conform reglement

Ned. Rugby Bond (NRB)


1) weigering

2) efedrine


conform reglement
conform reglement

Ned. Darts Federatie (NDF)


1) THC


conform reglement

Op basis van haar bevindingen komt de Audit Commissie tot de volgende aanbevelingen ten aanzien van rapportage en reglementering:
1. De Audit Commissie adviseert voor de eerstvolgende rapportage (mei
2003) een separate paragraaf toe te voegen, te weten: "totaal aantal verhoogde T/E ratio's waarvoor het verplicht vervolgonderzoek nog niet is afgerond". Hieronder kan melding gemaakt worden van de vervolgonderzoeken die nog niet zijn afgerond. Na afronding van onderzoek verdwijnt betreffende bevinding uit de paragraaf en wordt het eindresultaat in geval van een positieve uitslag bij de betreffende bond opgenomen in de rapportage van de Audit Commissie.

2. De Audit Commissie adviseert het NeCeDo om bepalingen ten aanzien van het met terugwerkende kracht opleggen van straffen niet op te nemen in reglementen.

3.
De Audit Commissie adviseert het NeCeDo om in de reglementen op te nemen dat zowel in- competition als out-of-competition controles zijn toegestaan.

4. De Audit Commissie pleit ervoor dat in alle reglementen wordt opgenomen dat medische attesten te allen tijde vooraf en door een onafhankelijke arts worden ingediend. Dit om iedere discussie en twijfel rondom attesten te voorkomen.

5. De Audit Commissie pleit voor het opnemen van termijnen waarbinnen een B analyse of verplicht vervolg onderzoek in het kader van een T/E ratio moet zijn uitgevoerd.

6. De Audit Commissie pleit ervoor dat er, waar mogelijk, harmonisatie van de regelgeving plaatsvindt waarbij de internationale regelgeving in acht wordt genomen. De Audit Commissie adviseert het NeCeDo om slechts op gronde van goede argumenten (het mag niet 'onderhandelbaar' zijn) bepaalde stoffen op de ene lijst wel voorkomen en op de andere lijst niet.
7. De Audit Commissie adviseert het NeCeDo erop toe te zien dat dopingreglementen een eigen strafmaat kennen, waardoor bonden niet behoeven terug te vallen op het algemene tuchtrecht van de betreffende bond.

De hierboven vermelde aanbevelingen zullen evenals de aanbevelingen van de Audit Commissie naar aanleiding van vorige rapportages, door het NeCeDo meegenomen worden in het kader van het project "Kwaliteits Impuls Dopingreglementen".