Gemeente Alkmaar


Aanpassingen in Actieplan Parkeren na inspraakronde

Alkmaar, 29 november 2002

Een lager tarief voor de eerste bewonersvergunning, enkele volledige vergun-ningen voor bewoners om dag en nacht te parkeren in de Singelgarage, en een bezoekers-schijf voor de ochtenden voor bewoners van de binnenstad. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het Actieplan Parkeren 2003-2004 die het College na de inspraak-ronde voorstelt. Het aangepaste plan wordt nu voorgelegd aan de Gemeenteraad.

In het nieuwe voorstel gaat de eerste bewonersvergunning in 2004 ¤ 76,-- kosten. In het eerste voorstel van B&W was sprake van ¤ 79,-, maar nader onderzoek wijst uit dat er financiële ruimte is voor een lager tarief. Ook ziet het college mogelijkheden voor de uitgifte van een beperkt aantal volledige vergunningen aan bewoners om dag en nacht te parkeren in de Singelgarage. Totnogtoe konden bewoners alleen een dalurenvergunning krijgen voor de Singelgarage.

Voorts krijgen bewoners uit de binnenstad de mogelijkheid om een speciale bezoekersschijf aan te schaffen waarmee hun bezoekers twee uur kunnen parkeren op werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur. Hiermee is er geen noodzaak meer voor een mantelzorgvergunning. Het gaat om dezelfde be-zoe-kersschijven die nu al worden gebruikt in de schil, maar daar de hele dag mogen worden ge-bruikt. Tot slot wordt de toets voor bedrijvenvergunningen al vanaf 1 februari 2003 uitgevoerd door de gemeente Alkmaar. Nu doet de Kamer van Koophandel dit, die deze taak op 1 februari 2004 zou overdragen.

De inspraakperiode duurde van 5 september tot 13 oktober 2002. Hiermee is de inspraakprocedure voor het Actieplan Parkeren afgerond. Nu het College definitieve besluiten heeft genomen, kan een heel pakket aan maatregelen uit het Actieplan Parkeren aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Naast de aanpassingen die zijn voortgekomen uit de inspraakronde, moet de gemeenteraad in december ook besluiten nemen over andere punten uit het Actieplan, waar nog geen besluit over was genomen. De belangrijkste voorstellen zijn:

- Realisatie van 300 extra parkeerplaatsen in en om de Binnenstad en de realisatie van 300 parkeerplaatsen op afstand in de vorm van P+R-terreinen. Op die manier wil het College het verwachte tekort op de parkeerbalans voor 2005 van 600 openbare parkeerplaatsen in het centrum opheffen.

- Een andere procedure voor het beoordelen van bouwaanvragen in de binnenstad.

- Het tarief voor de tweede bewonersvergunning in de schil gelijk te stellen met de eerste bewonersvergunning, maar voor de binnenstad hogere tarief laten bestaan.
Gelijktijdig met het afschaffen van het hogere tarief voor de tweede vergunning wordt voor de Schil een plafond ingesteld.
- Een nieuwe procedure voor het beoordelen van vergunning aanvragen voor bedrijven. Voor het verlenen van parkeervergunningen aan bedrijven wordt door de gemeente getoetst aan de lijsten die in samenwerking met de Kamer van Koophandel worden opgesteld. Aan bedrijven worden niet meer dan 9 vergunningen verleend tenzij het bedrijf beschikt over een bedrijfsvervoerplan.

Op 27 oktober jl. stemde de gemeenteraad al in met de maatregelen waar geen inspraak over is geweest. De commissie Stedelijke ontwikkeling en beheer bespreekt de inspraakrapportage en de wijzigingsvoorstellen op 10 december. De gemeenteraad neemt op 19 december besluiten over de aanpassingen naar aanleiding van de inspraak.