Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 29-11-2002 Persbericht overval en berovingen opgelost (HP 12.00 uur) Vrijdag 29 november 2002

Maastricht, overval en berovingen opgelost.

De politie in het district Maastricht heeft de afgelopen weken acht mannen aangehouden die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor o.a. een gewapende overval, een ramkraak en een aantal zeer gewelddadige straatroven. Alle verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Dinsdag 3 en 10 december 2002 zullen zij in Maastricht terecht moeten staan.
Een team van acht politiemensen startte medio augustus een onderzoek nadat op 8 en 12 augustus twee kapitale delicten plaatsvonden. Op 8 augustus vond een ramkraak plaats op de Franciscus Romanusweg waarbij de dieven met een personenauto een bedrijf binnenreden en in korte tijd een groot aantal gouden sieraden ontvreemdden. Terwijl op 18 augustus een overval plaatsvond in een restaurant aan het Stadionplein te Maastricht waar een gemaskerde man een personeelslid bedreigde met een vuurwapen en deze dwong geld af te geven. De gebruikte vluchtauto werd kort daarna in de omgeving terug gevonden. Het team stelde tevens onderzoeken in naar een aantal gewelddadige straatroven die in augustus en begin september te Maastricht plaatsvonden.
Zo vond op 8 augustus een straatroof plaats op de Hoge Weert te Maastricht waarbij in de ochtenduren een bromfietser klemgereden werd en deze met veel geweld en agressie en vuurwapendreiging beroofd werd van zijn portemonnee.
Op de Franssensingel te Maastricht werden op 28 augustus 2002 drie slapende Franssen in hun auto overvallen. De overvallers voorzien van bivakmutsen trokken de drie slapenden uit hun auto en beroofden hen. Ook hier werd bij de overval veel geweld en agressie gebruikt, ook weer onder dreiging met vuurwapens. Dezelfde nacht vond een soortgelijke overval plaats op de Kasteellaan te Eijsden. Terwijl twee jongens in hun auto lagen te slapen en een derde sliep in een tentje overvielen drie gewapende en van bivakmutsen voorziene mannen het drietal met veel geweld. Hier werden portemonnees, een autoradio en een rugzak buit gemaakt.
Het onderzoek bracht aan het licht dat bij deze laatste drie overvallen steeds eenzelfde personenauto betrokken was. Een van de slachtoffers noteerde zelfs het kenteken van de auto waarna begin september de eerste verdachte aangehouden kon worden. Het team onderzocht tevens een beroving op het Voltaplein te Maastricht waar op 9 augustus een man door een groep van vier mannen beroofd en mishandeld werd. Een gouden ketting en een GSM waren de buit.
Ook een overval op twee in een auto slapende vrouwen die 9 september plaatsvond op de Maasboulevard werd onderzocht. Beide vrouwen werden in hun slaap verrast door twee mannen die de autoruiten stuksloegen waarna beide vrouwen met veel agressie werden beroofd.

Tijdens het onderzoek werden door de politie acht mannen aangehouden, zes daarvan uit Maastricht, een uit Velp en een uit Lanaken. Zij worden ervan verdacht in wisselende samenstelling betrokken te zijn geweest bij de genoemde overvallen en de ramkraak. Verder werden twee auto-inbraken, drie autodiefstallen (gebruikt bij de ramkraak op de Franciscus Romanusweg en de gewapende overval in het restaurant), de heling van een gestolen bromfiets en een valse aangifte van een straatroof opgelost. Van de buit werd slechts weinig teruggevonden. De aangehouden mannen variëren in leeftijd tussen de 18 en 31 jaar. Allen zitten momenteel in voorlopige hechtenis. Dinsdag 3 en 10 december zal de terechtzitting in Maastricht plaatsvinden.

Een van de aangehouden verdachten wist op 30 september op de Willem Alexanderweg te Maastricht uit een dienstvoertuig van de politie te ontsnappen nadat hij aan het politiebureau te Maastricht verhoord was. Kort voor zijn insluiting in het Huis van Bewaring wist hij een deur van de politieauto te openen en te ontsnappen. Een uitgebreid onderzoek in de woonwijk Limmel leverde geen resultaat op. Hij kon op 15 november toch worden aangehouden. Bij zijn aanhouding probeerde hij opnieuw te ontsnappen door de woning aan de achterzijde te ontvluchten, echter daar liep hij in de handen van de daar wachtende politieagenten die rekening gehouden hadden met een mogelijke vlucht.