Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/167

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

29 november 2002

Nr. 02/167

Kans om in WAO te komen en kans om te herstellen beide gestegen

De kans om in de WAO terecht te komen is gestegen van gemiddeld 1,45 procent in 1999 tot 1,53 procent in 2000. De stijging is het grootst in de openbaar vervoer sectoren. Voor werknemers in de bouw is de kans om in de WAO terecht te komen in 2000 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Desondanks bleef de instroomkans in deze sector met 1,64 procent boven het gemiddelde. De kans voor WAOers om te herstellen en uit de uitkering te komen is gestegen van 3,35 procent in 1999 tot 3,67 procent in 2000. Vooral in de overheidssectoren is de kans op herstel verbeterd, met name bij Defensie.

Dit blijkt uit de Sectoranalyse WAO 2000 die demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze (tweede) sectoranalyse is de WAO-situatie in 2000 vergeleken met de situatie in 1999. Ook zijn de verschillende sectoren onderling vergeleken. Naast een cijfermatige analyse op basis van gegevens van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), bevat de sectoranalyse ook een kwalitatief onderzoek naar achtergronden in een aantal specifieke sectoren: banken, bouw, beroepsgoederenvervoer en onderwijs (basisonderwijs en beroeps- en volwasseneneducatie). Doel van de sectoranalyse is het verkrijgen van een beter inzicht in de arbeidsongeschiktheidproblematiek. Ook kunnen sectoren en individuele werkgevers zien hoe zij er op het punt van de WAO voorstaan in vergelijking tot andere.

In 2000 belandden 100.193 mensen in de WAO. Het totaal aantal uitkeringen steeg in 2000 met 24.662 tot 768.779 (als ook andere arbeidsongeschiktheidsregelingen worden meegeteld, beloopt het totaal aantal uitkeringen bijna 1 miljoen). Het risico van werknemers om in de WAO te komen verschilt aanzienlijk per sector. De belangrijkste redenen van instroom in de WAO zijn psychische klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat. De instroomkans van vrouwen en ouderen is relatief hoog. Om die reden hebben werknemers in de zorgsector een grotere kans om in de WAO terecht te komen; in die sector werken meer oudere werknemers en meer vrouwen dan gemiddeld.

In 2000 werden ruim 75.531 uitkeringen beëindigd als gevolg van pensionering, overlijden of herstel van de verdiencapaciteit. In 2000 was er bij bijna 37 op de 1000 lopende uitkeringen sprake van herstel, een jaar eerder lag dat nog op ruim 33. Daarmee is de gemiddelde herstelkans in 2000 met bijna 10 procent toegenomen.

De herstelkans (gemiddeld 3,67 procent) varieert sterk tussen de sectoren. De verschillende overheidssectoren hebben alle een hoge herstelkans. Zo bedraagt bij de rijksoverheid de herstelkans bijvoorbeeld 7,43 procent, in het onderwijs 4,57 procent. Met bijna een verdubbeling behaalt Defensie in 2000 zelfs de hoogste herstelkans (7,90 procent) van alle sectoren. De bouw presteert met 1,52 procent onder het gemiddelde evenals aan de bouw verwante sectoren.

Studies naar verschillende sectoren

In het bankwezen is er veel aandacht voor ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden. De bedrijven trekken er ruim middelen voor uit. Vooral de grote banken hebben veel kennis in huis over onder meer ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden. Reïntegratie is vaak goed mogelijk in zowel de eigen functie als in een andere functie. Het middenmanagement moet daarbij echter schipperen tussen het uitvoeren van het beleid ten aanzien van reïntegratie en het behalen van verwachte prestaties.

In het basisonderwijs bestaat een groot tekort aan onderwijzers waardoor de aandacht groeit voor het aanpakken van het ziekteverzuim. Door het hoge verantwoordelijkheidsgevoel van de onderwijzers gaan zij vaak te lang door met langdurig(er) verzuim tot gevolg. Bij de meeste scholen is het verzuim- en reïntegratiebeleid nog niet goed ontwikkeld. Reïntegratie in een andere functie is moeilijk omdat er relatief weinig verschillende functies zijn. In de beroeps- en volwasseneneducatie bestaan er meer verschillende functies en daarmee ook meer mogelijkheden tot reïntegratie. Door de fusiegolf in de afgelopen jaren is er meer aandacht geweest voor het op orde krijgen van de financiële situatie dan voor verzuim- en reïntegratiebeleid. De aandacht voor verzuim en WAO-instroom neemt echter toe.

De werkzaamheden in het beroepsgoederenvervoer over de weg zijn veelal lichamelijk belastend, maar er is de laatste jaren veel geïnvesteerd om dit te verminderen. De belasting van werknemers neemt echter toe vanwege onder meer de hoge werkdruk en het hoge en onregelmatige aantal werkuren. Mogelijkheden voor reïntegratie binnen de sector zijn beperkt door onder meer een gebrek aan verschillende functies.

In de sector Bouw heeft de aandacht zich de afgelopen jaren vooral geconcentreerd op het aanpakken van klassieke risicos op het terrein van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Er bestaan hier goede CAO-afspraken over.

De aandacht voor psychische belasting en welzijn was beperkt, maar neemt toe. Werkgevers zijn er echter nog moeilijk van te overtuigen dat investeren in preventie ook economische voordelen op kan leveren. De mogelijkheden tot reïntegratie hangen sterk af van de aard en ernst van de medische beperkingen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus bij Sectoranalyse WAO 2000
PDF publicatie Bijlage: Sectoranalyse WAO 2000