Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Consumentenorganisaties blij met opstelling kamer inzake NS-tarieven

Het is goed dat minister De Boer ingrijpt in de tariefplannen van de NS om te verhinderen dat de NS haar tarieven laat ontsporen. Dat vinden de consumentenorganisaties. De NS wilde volgend jaar de prijs van het treinkaartje in twee etappes met in totaal ruim 9 procent laten stijgen. Een door ROVER, Consumentenbond, ANWB, Samenwerkende ouderenbonden CSO, CG-raad en Fietsersbond georganiseerde actie leverde zo'n 30.000 protesten op van boze reizigers. De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag minister De Boer opgedragen om de NS te verbieden om in juli de treinkaartjes opnieuw duurder te maken. Het doet de consumentenorganisaties genoegen dat de Kamer hiermee gehoor heeft gegeven aan een duidelijk signaal uit de samenleving.

In een eerder stadium had de minister verklaard dat hij met betrekking tot de tariefplannen machteloos stond. Deze stellingname is door de consumentenorganisaties van meet af aan bestreden, en het advocatenkantoor Houthoff Buruma heeft de kamer ervan weten te overtuigen dat de consumentenorganisaties het bij het rechte eind hebben. De NS heeft getracht om binnen één jaar de toegestane tariefruimte voor twee jaar te incasseren, terwijl de kwaliteit van het spoorvervoer helaas nog steeds ver beneden de maat is. Bovendien heeft de minister als grootaandeelhouder veel in de melk te brokkelen bij de NS.

De consumentenorganisaties voelen zich in hun opvatting gesteund door de opstelling van de Kamer. Dat geldt zonder twijfel ook voor de vele reizigers die de protestactie hebben ondersteund. Het is in hun belang nu zaak dat de minister tegenover de NS voet bij stuk houdt.

29 november 2002

---