Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht





Eerste palen verrijzen langs weg Tilburg-Waalwijk

Reizigersinformatie op weg naar Efteling

In de laatste week van november wordt een begin gemaakt met de aanleg van een systeem dat reizigers naar de Efteling verkeers- en toeristische informatie moet gaan bieden op hun mobiele telefoon. De eerste palen die gevoed worden met zonne-energie zijn inmiddels zichtbaar langs de weg Tilburg-Waalwijk. Het project moet 1 april 2003 volledig in de lucht zijn, bij de start van het Efteling seizoen. Het bijbehorende 0900-telefoonnummer kan nu dus nog niet worden gedraaid.

Vier partijen werken samen in het project 0900 Efteling: Siemens, het innovatienetwerk voor verkeer en vervoer Connekt uit Delft, de Provincie Noord-Brabant en uiteraard de Efteling zelf. Op negen plaatsen langs de provinciale weg N261 worden verkeersgegevens ingewonnen. Recreatief verkeer voor de Efteling kan deze informatie raadplegen via naambellen: 0900 33835464, EFTELING dus. Verder komen er in de toekomst mogelijk informatiezuilen in het park zelf te staan. Bedoeling is dat bezoekers een afweging kunnen maken over de snelste route of het handigste tijdstip van vertrek. De informatie wordt aangevuld met toeristische informatie van het recreatiepark zelf. Uiteraard gebruikt de provincie Noord-Brabant de verkeersgegevens verder voor haar eigen monitoring. Voor de goede orde: de elektronica is niet geschikt voor snelheidscontrole.

Het gaat hier om een vernieuwende proef die inzicht moet geven in de toegevoegde waarde van dit soort informatie. Niet alleen: is het nuttig, maar ook: wat is een reële prijs die bedrijven, instellingen en consumenten willen betalen. En: draagt het soort informatie bij aan de spreiding van het verkeer? Welke aanvullende informatie zouden reiziger eventueel willen hebben? Ook technische vragen komen aan de orde, bijvoorbeeld welke knelpunten zich voordoen in de hele informatieketen van inwinnen tot presenteren op (mobiele) telefoons. Bekeken wordt verder of een dergelijk systeem ook elders in Nederland toepasbaar is.
De praktijkproef loopt drie jaar, tot 2006. De projectkosten bedragen ¤934.000 en worden gedragen door de vier betrokken partijen.