Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

28 november 2002

Behandeld

Drs. A. Bouali

Kenmerk

DAM-570/02

Telefoon

070-3485808

Blad


1/2


Fax

070-3486639

Bijlage(n)

E-Mail

achraf.bouali@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Wilders over een Egyptisch televisieprogramma dat een anti-semitische inhoud zou hebben

Zoals toegezegd in het Algemeen Overleg van 14 november j.l., doe ik u hierbij het antwoord toekomen op de mondelinge vragen gesteld door het lid Wilders over een Egyptisch televisieprogramma dat een anti-semitische inhoud zou hebben.

Ik heb kennisgenomen van de bezorgdheid die bestaat over de momenteel in de Arabische wereld uitgezonden televisieserie 'Ruiter zonder paard'. In de eenenveertig- delige serie komen in de latere afleveringen 'De Protocollen van Zion' voor. Het is begrijpelijk dat het opbrengen van dit boek, dat een zeer kwalijke rol heeft gespeeld bij het aanzetten tot jodenvervolging in Europa, onrust veroorzaakt, zowel in Israël als elders.

De serie is geproduceerd door de onafhankelijke Egyptische satellietzender 'Dream TV'. De serie wordt zowel door 'Dream TV' uitgezonden als door de staatstelevisie in Egypte en andere Arabische landen. Volgens de Egyptische Minister van Informatie Safwat el-Sherif zijn er door de censoren geen anti-semitische elementen in de serie aangetroffen. In een interview heeft hij recentelijk verklaard dat de serie noch probeert aan te tonen dat het boek 'De Protocollen van Zion' op waarheid berust, noch enigerlei religie in een kwaad daglicht probeert te stellen. Daarnaast verklaarde Minister el-Sherif dat Egypte zowel de vrijheid van meningsuiting en artistieke expressie erkent, als de vrijheid van religie. Schrijver/acteur Mohamed Sobhi van/in de serie heeft ininterviews gezegd dat er geen sprake is van anti-semitisme, maar wel van anti-zionisme. Westerse ambassades in Kairo volgen de serie nauwgezet met het oog op mogelijke anti-semitische uitingen. Op basis van de mij op dit moment beschikbare de informatie kom ik tot de conclusie dat er geen sprake is van anti-semitische uitspraken.

De VS heeft zich er in een vroeg stadium voor ingezet om 'De Protocollen van Zion' buiten de serie te houden. Vervolgens hebben de Amerikanen gedemarcheerd bij de Egyptische autoriteiten, die de Amerikaanse bemoeienis van de hand hebben gewezen. De Nederlandse regering heeft de kwestie op bilateraal niveau aangekaart bij de Egyptische autoriteiten en aangegeven dat er zorg bestaat over de inhoud van de serie. Van Egyptische zijde werd bestreden dat de serie een anti-semitische inhoud heeft.

Nederland heeft al in het verleden in EU verband bij de Lidstaten aandacht gevraagd voor anti-semitische uitingen in de Egyptische pers. Indien daartoe aanleiding bestaat zal de Nederlandse regering dit wederom opbrengen met het oog op mogelijke gezamenlijke Europese actie.

In Egypte heeft de controverse over de serie in Israël en in het Westen tot heftige discussies geleid. Enerzijds bestaat er ergernis over externe inmenging, anderzijds wordt gemeend dat het onverstandig was van de programmamakers om aanleiding te geven tot deze controverse. De Egyptische Organisatie voor de Mensenrechten heeft de Egyptische regering gevraagd af te zien van verdere uitzending van de serie.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

===