Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG wil aanpak van overtredingen in publieke ruimte door inning van boetes (29/11/02)

Gemeenten moeten meer bevoegdheden krijgen om samen met de politie op te kunnen treden in het publieke domein. Een zogeheten bestuurlijke boete die gemeenten mogen innen bij de aanpak van kleine overtredingen moet gemeenten in staat stellen om adequaat op te treden en daarmee de veiligheid binnen de gemeente te vergroten. De bestuurlijke boete moet naar de mening van de VNG onder meer worden ingezet bij verkeershandhaving, handhaving van bouw- en milieuregelgeving en handhaving van regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening.

Op dit moment zijn gemeenten bij de handhaving van overtredingen van gemeentelijke regelgeving grotendeels afhankelijk van politie en het Openbaar Ministerie (OM). De politie en het OM hebben echter maar beperkte capaciteit beschikbaar en de handhaving in het publieke domein heeft voor hen minder prioriteit. Het Kabinet heeft aangegeven de gemeenten als de spil in het veiligheidsbeleid te zien en gemeenten werken er ook hard aan om burgers een zo hoog mogelijke veiligheid te garanderen. Daarom pleit de VNG al jaren voor een brede invoering van de bestuurlijke boete, zodat de gemeente op kan treden tegen overtredingen in het publieke domein. Dit komt het gevoel van veiligheid van de burgers immers ten goede.

De VNG is verheugd dat het Kabinet zowel in het strategisch akkoord als ook in het recent gepresenteerde veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' laat zien dat het hernieuwde aandacht heeft voor de bestuurlijke boete. De VNG heeft het Kabinet daarom verzocht hierover op korte termijn met ons in overleg te treden. Op 2 december wordt de bestuurlijke boete als onderdeel van het veiligheidsprogramma besproken in de vaste Kamercommissies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie.

De VNG ziet juridische mogelijkheden voor een brede invoering van de bestuurlijke boete, waarmee bijvoorbeeld de volgende zaken zouden kunnen worden aangepakt: rijden door rood licht en het onder de Wet Mulder vallende foutparkeren; verkeerd aanbieden van afval, aanbieden van illegaal grofvuil; illegaal plakken en graffiti, hondenpoep, plaatsen van terrassen en uitstallingen en het kappen van bomen.

De opbrengsten uit de bestuurlijke boetes moeten ten goede komen aan de gemeenten zelf, zodat de gemeenten de extra inspanningen op het terrein van handhaving ook kunnen bekostigen.

Den Haag, 29 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites