Gemeente Amsterdam

Nieuwe kunstprijs in Amsterdam
29 november 2002 - Eveline Papa

Amsterdam zal vanaf 2003 jaarlijks de Amsterdamprijs voor de kunsten uitreiken. De prijs wordt toegekend aan drie kunstenaars die een actuele en belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunst. Zij ontvangen ieder 35.000 aan vrij besteedbaar prijzengeld. Het college heeft hiertoe besloten op initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). De Amsterdamprijs vervangt de huidige achttien Amsterdamse Kunstprijzen.

Amsterdam vervangt tevens de vijftien aanmoedigingsprijzen: vanaf 2003 ontvangen drie jonge kunstenaars een stimuleringsbudget van 20.000. Kunstenaars tot 30 jaar die een belangrijke bijdrage beloven te leveren aan de ontwikkeling van de kunst komen voor dit budget in aanmerking. Het geld kan door hen worden aangewend voor ontwikkeling van hun oeuvre. Hannah Belliot, wethouder Cultuur: we hopen dat dit alternatief een grotere uitstraling zal hebben in de culturele wereld, met name onder jonge kunstenaars.

Amsterdam reikt vanaf 1945 kunstprijzen uit. Gaandeweg zijn er steeds meer prijzen bijgekomen. Het college heeft besloten om de veelheid aan prijzen drastisch in te perken, om de betekenis en effectiviteit van de kunstprijs te vergroten. Uit onderzoek van het AFK bleek dat de prijzen in de loop de jaren aan waarde hadden ingeboet. Het college en het AFK willen met de nieuwe opzet een bredere bekendheid en uitstraling geven aan de kunstprijzen van Amsterdam. Het aantal toekenningen van de prijs wordt beperkt, de omvang van de prijs wordt fors verhoogd. De prijs wordt in opdracht van het gemeentebestuur door het AFK toegekend. Het Fonds benoemt een jury bestaande uit vijf leden die jaarlijks drie aandachtsgebieden van de Amsterdamprijs bepaalt.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst is in 1972 opgericht om over de onafhankelijkheid van de prijzen te waken. Het AFK kent de Amsterdamprijs toe aan kunstenaars die in Nederland wonen of werken. Er is geen leeftijdsbepaling. De drie winnaars krijgen de Amsterdamprijs op een gezamenlijk moment uitgereikt.

Robert Samkalden, voorzitter van het AFK: we willen met de prijs voor de winnaars een betere situatie scheppen waarin het publiek wordt gestimuleerd van hun werk kennis te nemen. Samenwerking met Amsterdamse culturele instellingen is hiervoor onontbeerlijk, wij zullen hier dan ook de nodige actie in ondernemen.

Het college heeft op voorstel van het AFK tevens besloten één van de bestaande kunstprijzen, de Matthijs Vermeulenprijs, te laten voortbestaan. De prijs heeft in Nederland een dusdanig aanzien verworven dat het verdwijnen ervan sterk betreurd zou worden. In het vakgebied wordt de prijs gezien als de meest toonaangevende op het gebied van de moderne muziek. De prijs wordt elders ondergebracht, onderzocht wordt nog waar.

Met het instellen van de Amsterdamprijs zet Amsterdam een grote stap in de actuele discussie over het functioneren van kunstprijzen. Het aantal kunstprijzen is landelijk gezien zeer groot. Vaak blijft de uitstraling van een prijs achter bij het beoogde effect. De prijs is dan in feite een subsidie: relevant voor de ontvanger en zijn directe omgeving, maar zonder de gewenste reikwijdte. Het college en fonds erkennen dit en kiezen voor een opzet die de prijzen een grotere statuur geeft.

De raadscommissie Cultuur buigt zich op 12 december 2002 over de wijziging van de Amsterdamse kunstprijzen en op 15 december wordt de wijziging in de gemeenteraad behandeld.

Pb-186 Amsterdam, 29 november 2002

© Gemeente Amsterdam