Actueel

UMTS-vergunningen blijven in stand

Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 29-11-2002

De staatssecretaris van Economische Zaken hoeft de vergunningen voor UMTS, de derde generatie mobiele telefonie en datacommunicatie, niet opnieuw te verdelen. De op de veiling in juli 2000 door KPN, Vodafone, O2, Dutchtone en Ben verkregen UMTS-vergunningen blijven in stand. Dat heeft de rechtbank Rotterdam vandaag beslist in twee door Versatel aangespannen zaken.

In de eerste zaak had Versatel gesteld:
dat de procedure van vergelijkende toets had moeten worden gevolgd in plaats van een veiling;
dat niet vijf vergunningen maar zes vergunningen hadden moeten worden uitgegeven, zodat verzekerd zou zijn dat naast de bestaande vijf aanbieders van mobiele telefonie ten minste één nieuwkomer tot de markt zou toetreden;
dat, als toch maar vijf vergunningen zouden worden uitgegeven, één vergunning voor een nieuwkomer had moeten worden gereserveerd; dat geregeld had moeten worden dat een nieuwkomer die een vergunning zou verwerven, in de beginperiode gebruik zou mogen maken van de netwerken van de bestaande aanbieders van mobiele telefonie, zodat die nieuwkomer snel op de UMTS-markt actief kon worden.

De tweede zaak had betrekking op een tijdens de veiling door O2 (toen nog Telfort) aan Versatel gezonden brief. Die brief werd door Versatel als een "dreigbrief" beschouwd. Versatel vond dat Telfort daarom van de veiling had moeten worden uitgesloten. Toen dat niet gebeurde, trok Versatel zich uit de veiling terug.

Zodra de uitspraken aan de daarbij betrokken partijen zijn verzonden, zullen deze ook op deze site worden geplaatst.

Versatel kan nog hoger beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.