Ministerie van Justitie

Nationale recherche in zomer 2003 operationeel
29 november 2002

De nationale recherche is in de zomer van 2003 operationeel. Het Openbaar Ministerie past de eigen organisatie zo aan dat de nationale recherche vanaf dat moment rechtstreeks aangestuurd kan worden. De korpsbeheerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Korpsbeheerdersberaad dragen zorg voor respectievelijk de organisatie van de nationale recherche binnen het korps en de realisatie van de bovenregionale rechercheteams.

Komend voorjaar is de noodzakelijke regelgeving voor de vorming van een nationale recherche afgerond. Ook komt er overleg met de politievakbonden over de personele gevolgen. Een en ander blijkt uit een brief die de ministers Donner en Remkes vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Beide politieministers komen hiermee tegemoet aan een toezegging aan de Tweede Kamer. In het onlangs gepresenteerde veiligheidsprogramma werd een uitwerking aangekondigd van de plannen rond de vorming van de nationale recherche.

De ministers hebben de voorstellen met de voorzitters van het Korpsbeheerdersberaad, de Raad van Hoofdcommissarissen en het College van procureurs-generaal besproken. Zij zullen op verzoek van de bewindslieden de uitvoering van de voorstellen realiseren. Een regiegroep begeleidt de uitvoering. De betrokken organisaties en de departementen van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn hierin vertegenwoordigd.

Samenvoeging teams

De nationale recherche zal bestaan uit de huidige zes kernteams, het Landelijk rechercheteam, de Unit Synthetische Drugs, de Unit Mensensmokkel en de XTC-teams. Het beheer van deze nieuwe organisatie is in handen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De nationale recherche wordt op verschillende lokaties in Nederland gehuisvest. Deconcentratie van huisvesting gebeurt met het oog op verbetering van zowel de informatie-uitwisseling als de samenwerking met de politieregios, en een effectief personeelsbeleid. Door samenvoeging van de verschillende teams wordt een einde gemaakt aan de versnippering van capaciteit en aansturing. Ook in het beheer komt meer eenheid. Dit stelt het OM en de politie in staat meer werk te maken van de bestrijding van criminele groeperingen.

De belangrijkste taak van de nationale recherche is de bestrijding van zware en georganiseerde misdaad met een landelijk of internationaal karakter. De nieuwe organisatie houdt zich ook bezig met de afhandeling van rechtshulpverzoeken. Daarnaast levert de nationale recherche capaciteit voor internationale samenwerkingsverbanden, zoals de joint teams met buitenlandse opsporingsdiensten en onderzoeken op verzoek van Europol en Eurojust. Bijzondere aandacht krijgt de productie en verspreiding van XTC. De internationale aandacht voor de positie van Nederland in de productie van deze drugs vraagt om nationale aansturing.

Bovenregionale rechercheteams

Naast de nationale recherche komen er vaste bovenregionale rechercheteams (BRTs) voor de bestrijding van middencriminaliteit. Het gaat om criminaliteit die in meerdere regios voorkomt bijvoorbeeld roofovervallen, illegale vuurwapenhandel en fraude. De zes teams worden ondergebracht bij de centrumkorpsen IJsselland, Kennermerland, Brabant Zuid-Oost, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijmond en Haaglanden. De sterkte van deze bovenregionale teams bedraagt 1 procent van de totale politiesterkte. Daar wordt de capaciteit van de huidige interregionale fraudeteams (IFTs) nog eens aan toegevoegd. Zo ontstaan krachtige bovenregionale rechercheteams die net als de nationale recherche in de zomer van 2003 operationeel zullen zijn.