Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Controle op Drank- en Horecawet in Tilburg

Datum: 29-11-02

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft gedurende 5 dagen de Tilburgse ondernemers gecontroleerd op de naleving van de Drank- en Horecawet. Van de gecontroleerde bedrijven was 66% in meer of mindere mate in overtreding. De controles vonden plaats in het kader van de Herfstactie. Arnhem en Leiden werden eerder deze herfst op een vergelijkbare wijze gecontroleerd.

Tijdens de actie zijn 190 ondernemers (onder andere horeca, supermarkten, slijterijen) bezocht. In totaal werden 138 overtredingen geconstateerd bij 126 bedrijven. Er zijn 5 processen verbaal en 133 schriftelijke waarschuwingen opgemaakt. De overtredingen varieerden van de exploitatie van alcoholhoudende drank zonder rechtsgeldige vergunning en de illegale verkoop van sterke drank in een levensmiddelenwinkel, tot het niet aanwezig zijn van een leidinggevende en het ontbreken van de verplichte aanduiding van de leeftijdsgrenzen. Opvallend was dat er tijdens de controles geen overtredingen werden geconstateerd met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 of 18 jaar.

In het kader van het Herfstactie richt de VWA haar aandacht op een groot aantal steden. Overal zal de leeftijdsgrenzencontrole een belangrijk aandachtspunt zijn. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het voor jongeren nog altijd te gemakkelijk is om alcoholhoudende dranken te verkrijgen. Tijdens deze acties zal tegen overtredingen direct worden opgetreden.