Leefbaar Nederland

Geachte redactie/ redacteur,

Dick Jense, kamerlid van Leefbaar Nederland, heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse zaken over de voorgedragen kandidaat voor het burgemeesterschap van Leiden. Hij vraagt zich af of het hier gaat om achterkamertjes politiek van de VVD. Hierbij ontvangt u de vragen:

Schriftelijke vragen van het lid Jense (LN) aan de minister van Binnenlandse Zaken over de voorgedragen kandidaat voor het burgemeesterschap van Leiden.


1.Is de minister bekend met het feit dat de gemeenteraad van Leiden één kandidaat heeft voorgedragen voor het burgemeesterschap van Leiden terwijl aan de burgers is beloofd een referendum te houden over de twee meest geschikte kandidaten?


2.Is de minister van mening dat door het voordragen van één kandidaat door de gemeenteraad van Leiden wordt voorbij gegaan aan het recht van inspraak van de burgers van Leiden zoals eerder aan hen is beloofd? Zo nee, waarom niet?


3.Is de minister van mening dat aan de burgers van Leiden de mogelijkheid moet worden gegeven, ook al is er in de ogen van de gemeenteraad maar één geschikte kandidaat, zich uit te spreken over deze voordracht? Zo nee, waarom niet?


4.Is de minister bekend met het feit dat de enige door de gemeenteraad van Leiden voorgedragen kandidaat voor het burgemeesterschap van Leiden, als wethouder van financiën van Amsterdam zou zijn afgetreden vanwege "onduidelijkheden" over zijn declaraties?


5.Is het de minister bekend dat deze kandidaat onlangs opnieuw door zijn declaratiegedrag in opspraak is gekomen en daarvoor zelfs uit zijn functie van president commissaris van NV Omniworld werd ontslagen?


6.Is de minister bekend met het feit dat bovengenoemde feiten door de CdK van Zuid-Holland niet als een mogelijk probleem worden ervaren?


7.Is de minister bekend met enig onderzoek en het antwoord uit zulk onderzoek naar het declaratiegedrag van de kandidaat waardoor deze wordt vrijgepleit van enig laakbaar handelen?


8.Is de minister van mening dat, gezien deze genoemde zaken, alvorens er sprake kan zijn van een voordracht of eventuele benoeming tot burgemeester van Leiden, er door middel van gedegen, onpartijdig onderzoek, uitsluitsel moet zijn gegeven over al dan niet belastende of strafbare feiten? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Manon van Heems
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584
06-51997218