Ministerie van Justitie

Nieuw georganiseerde rechercheteams pakken de zware en ´middencriminaliteit´ aan
29 november 2002

De nationale recherche is in de zomer van 2003 operationeel. Het Openbaar Ministerie past de eigen organisatie zo aan dat de nationale recherche vanaf dat moment rechtstreeks aangestuurd kan worden. Komend voorjaar is de noodzakelijke regelgeving voor de vorming van een nationale recherche afgerond. Politieministers Donner en Remkes (BZK) komen hiermee tegemoet aan een toezegging aan de Tweede Kamer. In het onlangs gepresenteerde veiligheidsprogramma werd een uitwerking aangekondigd van de plannen rond de vorming van de nationale recherche.

De nationale recherche zal bestaan uit de huidige zes kernteams, het Landelijk rechercheteam, de Unit Synthetische Drugs, de Unit Mensensmokkel en de XTC-teams. Het beheer van deze nieuwe organisatie is in handen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De nationale recherche wordt op verschillende lokaties in Nederland gehuisvest. De belangrijkste taak van de nationale recherche is de bestrijding van zware en georganiseerde misdaad met een landelijk of internationaal karakter.

Naast de nationale recherche komen er vaste bovenregionale rechercheteams (BRTs) voor de bestrijding van middencriminaliteit. Het gaat om criminaliteit die in meerdere regios voorkomt bijvoorbeeld roofovervallen, illegale vuurwapenhandel en fraude. De zes teams worden ondergebracht bij de centrumkorpsen IJsselland, Kennermerland, Brabant Zuid-Oost, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijmond en Haaglanden. Zo ontstaan krachtige bovenregionale rechercheteams die net als de nationale recherche in de zomer van 2003 operationeel zullen zijn.

Uitwerking nationale en bovenregionale recherche