---

Ministerie van Defensie



---

Nieuw Handboek Leidinggeven voor landmacht

29-11-2002

De Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings, heeft donderdag (28 november) in Den Haag het nieuwe Handboek Leidinggeven van de Koninklijke Landmacht in ontvangst genomen. Bij de presentatie van het boek gaven de opleidingsinstituten Koninklijke Militaire Academie, Koninklijke Militaire School en het Instituut Defensieleergangen aan hoe zij het handboek in hun opleidingscyclus hebben verwerkt of gaan verwerken. In zijn reactie noemde Urlings het Handboek Leidinggeven van grote waarde voor de vorming van de leidinggevenden binnen de Koninklijke Landmacht.

Het Handboek Leidinggeven, een uitvloeisel van de beleidsvisie leiding geven in de landmacht, was mede noodzakelijk omdat de inzet van de landmacht bij crisisbeheersingsoperaties in de hele wereld een ander soort leiderschap dan in het Koude Oorlog-tijdperk noodzakelijk maakte. In het Handboek leidinggeven is het beleidsconcept vertaald voor zowel de leidinggevende als de opleider. Het boek is een hulpmiddel, waarin handen en voeten wordt gegeven aan modern militair leiderschap. Vertegenwoordigers van opleidingsinstituten, de eerste divisie, de landmachtstaf, de dienst Geestelijke Verzorging en het bureau Ethiek en Krijgsmacht - dat onlangs het handboek militair ethiek heeft gepresenteerd - garanderen een brede betrokkenheid.

In zijn reactie wees Urlings de aanwezigen op het cruciale belang van leiding geven in een militaire organisatie. Hij benadrukte dat leiding geven geen aan te leren "kunstje" is, maar inzet van heel de mens vergt. In de opleidingen moeten leidinggevenden zo worden gevormd dat ze in moeilijke situaties bewuste beslissingen kunnen nemen, die ze later ook kunnen verantwoorden. Daarom achtte hij een handboek een juiste keuze, omdat dit aanmoedigt tot discussie en gedachtenvorming en geen schoolse kant en klare oplossingen biedt. Ook prees hij de manier waarop bij het schrijven gestreefd is naar een breed draagvlak en een toegankelijkheid. (foto: Hennie Keeris)