Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 29 november 2002

CDA laat kleine winkeliers in de steek

'In een tijd waarin een buurtsuper aan de Crooswijkseweg in Rotterdam de deuren moet sluiten omdat politie en justitie geen bescherming kunnen bieden aan de voortschrijdende criminaliteit, is het plan van Maxime Verhagen (CDA) een volkomen fout signaal', aldus PvdA-woordvoerder veiligheid Peter van Heemst.

Het CDA wil winkeliers, in navolging van een nog lopend experiment in Rotterdam, de bevoegdheid geven om op heterdaad betrapte winkeldieven zelf te beboeten. De opbrengst van de boete moet dan ten goede komen aan de winkelier. De PvdA is van mening dat dit een taak is voor politie en justitie en niet voor de winkelier. De grootwinkelbedrijven kunnen de beveiligingsdiensten misschien nog wel betalen, maar de kleine winkeliers niet. Die staan er immers alleen voor bij dit soort criminaliteit.

'Met de De PvdA valt wel te praten hoe je de verantwoordelijkheid van de overheid via politie en justitie afbakent naast die van burgers en ondernemers. Maar het plan van het CDA gaat echt een stap te ver. Het voorstel van Verhagen wekt extra bevreemding omdat het CDA afgelopen dinsdag tegen een motie van PvdA-Kamerlid Tineke Netelenbos heeft gestemd om investeringen in beveiliging voor het Midden- en Kleinbedrijf fiscaal aftrekbaar te maken', aldus de PvdA-woordvoerder.

'De PvdA dringt er al langer op aan dat het voor ondernemers makkelijker wordt om bij diefstal snel aangiften te doen. Daarnaast hoopt de PvdA dat er steun komt voor haar voorstel om een nieuwe bijkomende straf te gaan introduceren. Door dit voorstel kan de rechter een overvaller (na detentie) verbieden zich op te houden in het gebied van de winkel die hij heeft beroofd. Dat vinden wij een wezenlijker bijdrage aan de veiligheid voor het MKB. Ik hoop niet dat de bescheiden uitbreiding van politie en justitie ertoe leidt dat er voortdurend van dit soort ideeën worden geopperd', aldus van Heemst.