Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Persberichten

Eén op de tien mensen met soa-klachten zoekt géén hulp 29 november 2002

Eén op de tien mensen met klachten die op een soa wijzen zoekt géén hulp. Mensen die wel hulp zoeken gaan meestal naar de huisarts. De huisartsen constateren jaarlijks bij 70.000 mensen een soa. Uit de voorlopige cijfers van de GGD-en en de soa-poliklinieken over de eerste helft van 2002 blijkt dat het aantal soa verder stijgt.

Huisarts heeft nog steeds belangrijke rol in soa-bestrijding

De huisarts ziet het merendeel van de mensen met soa-klachten. In totaal zien huisartsen jaarlijks zon 110.000 mensen in verband met soa-klachten of zorgen rondom soa/ hiv. Dit komt neer op gemiddeld 17 mensen per huisarts, per jaar. In totaal constateren de huisartsen jaarlijks bij 70.000 mensen daadwerkelijk een soa.

Van de mensen met klachten die wijzen op een soa gaat tweederde naar de huisarts. Een vijfde gaat naar de GGD of soa-polikliniek. Zorgelijk is dat één op de 10 mensen geen hulp zoekt. Terwijl soa zonder behandeling op de lange duur kunnen leiden tot ernstige ontstekingen, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsschade. Soa komen meer voor onder homomannen, mensen met een Surinaams/ Antilliaanse achtergrond, mensen onder de 35 jaar en mensen in achterstandswijken. Tijdens het congres worden de voorlopige cijfers gepresenteerd van een grootschalig onderzoek van NIVEL in samenwerking met Stichting soa-bestrijding onder 10.000 mensen en 100 huisartsenpraktijken.

Aantal soa blijft stijgen bij GGD-en en soa-poliklinieken

Uit de voorlopige halfjaarcijfers van het RIVM uit de soa-registratie bij 30 GGD-en (verspreid over het land, exclusief Amsterdam) en 2 soa-poliklinieken (Utrecht en Rotterdam) blijkt dat het aantal soa verder stijgt: syfilis met 74%, gonorroe met 14% en chlamydia met 11%. Het aantal hiv-infecties is met 67% gestegen tot 45. Het aantal hiv-testen is gestegen met 11%. Van het aantal geteste personen op hiv blijkt 0,9% positief, dit percentage is al jaren ongeveer hetzelfde.


De percentages geven de toe- of afname aan van de SOA-registratie. De cijfers zijn onderling niet aan elkaar gerelateerd.

In het algemeen worden relatief veel soa gediagnosticeerd bij homomannen. De toename van syfilis wordt met name gezien bij homo- en biseksuele mannen. Gonorroe en chlamydia komen vooral voor bij jongeren onder de 25 jaar en bij mensen met een Surinaams/ Antilliaanse achtergrond. Deze verdeling is niet veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. De hiv-infecties bij de mannen (33) betreft in tweederde van de gevallen homomannen. Bij de vrouwen (12) is driekwart van Nederlandse afkomst.

Vrijgedrag

De cijfers duiden op een toename van onveilig vrijen. Uit het jaarlijkse monitoronderzoek van de Rutgers Nisso Groep, dat in opdracht van de Stichting soa-bestrijding is gedaan, blijkt dit niet voor de algemene groep jongeren. In vergelijking met 2001 vrijen meer jongeren tussen de 15 en 35 altijd veilig met een losse partner: 7 op de tien in 2002, tegenover 6 op de tien in 2001. Mogelijk is er een toename van onveilig vrijen bij specifieke risicogroepen.

Noodzaak van preventie in tijden van bezuinigingen

De cijfers betekenen dat de problemen aangepakt moeten worden: actief testbeleid, meer ondersteuning voor de huisartsen, preventie-activiteiten gericht op de groepen die veel risico lopen en het voortzetten van algemene campagnes.

Meer informatie


- Stichting soa-bestrijding, Mw. M. Mulder, (030) 234 37 00, na 17.00 uur en op 29 november: 06 52 15 5424, Drift 10, 3512 BS Utrecht, www.soa.nl


- RIVM, afdeling PVR, Dhr. W. Ransz, (030) 274 42 88, www.rivm.nl
Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Vacatures Contact Route Help