Centrum Informatie en Documentatie Israël


---

Persbericht
Den Haag, 28 november 2002

CIDI memoreert in advertenties 55 jaar VN-delingsplan

Morgen is het precies 55 jaar geleden dat de Verenigde Naties het delingsplan voor Palestina aanvaardden en daarmee de vestiging van een Joodse en een Palestijnse staat goedkeurden.

Met grote advertenties in de Telegraaf, NRC en NIW besteedt CIDI morgen aan deze historische gebeurtenis aandacht. Daarbij wordt gesteld dat de Palestijnse weigering om territoriale compromissen te aanvaarden en in vrede met Israel te leven ertoe heeft geleid dat het conflict voortduurt en er nog steeds geen Palestijnse staat is. CIDI is voorstander van een levensvatbare Palestijnse staat, naast een veilig en erkend Israel.

CIDI is zeer bezorgd over het geweld, waarvan vreedzame Israelische en Palestijnse burgers dagelijks de afschuwelijke gevolgen ondervinden. Telkens als een rechtvaardige en vreedzame oplossing mogelijk was, hebben geweld en terreur dit ondermijnd. Opeenvolgende Palestijnse leiders dragen voor deze ontstane situatie een bijzondere verantwoordelijkheid. Nog deze week verklaarde de prominente Palestijnse politicus Mahmoud Abbas, dat de tweede Intifada tot niets heeft geleid, behalve de complete verwoesting van alles wat we hebben opgebouwd. Met verkiezingen in Israel en de Palestijnse gebieden voor de boeg, dringt CIDI er bij Palestijnen en Israelis op aan alsnog het tij te keren en de weg van onderhandelingen op te gaan.

De advertentie eindigt met de volgende oproep:

Het is duidelijk: al 55 jaar blokkeren haat en terreur elke realistische oplossing. Vreedzame burgers ondervinden daarvan dagelijks de desastreuze gevolgen. Daarom doen wij een beroep op alle betrokkenen het terrorisme krachtig te bestrijden en het vredesproces te hervatten. Als de dodelijke spiraal van het geweld doorbroken wordt, is een levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig en erkend Israel niet langer een onvervulbare droom.
---

De gehele advertentietekst: Wat u vandaag, 29 november, moet weten over Israel en de Palestijnen

---

(c)CIDI, 2002