Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

thuiszorg

Antwoorden kamervragen over eigen bijdrage in de thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2332469

29 november 2002

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over eigen bijdrage in de thuiszorg (2020302850).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Antwoorden kamervragen over eigen bijdrage in de thuiszorg 1. Antwoorden kamervragen over eigen bijdrage in de thuiszorg

Antwoorden op vragen van Kant over eigen bijdrage in de thuiszorg
---

Vraag 1.
Deelt u de mening dat het doorberekenen van de reistijd in de eigen bijdrage, zoals dat is ge- daan door thuiszorg De Zorgring, ongeoorloofd is? Zo ja, is het teveel betaalde bedrag aan eigen bijdragen aan iedereen terugbetaald of het tekort aan zorgtijd gecompenseerd?

Antwoord

Ik ben het met u eens dat reistijd niet mag worden doorberekend in de eigen bijdrage. Conform de AWBZ aanspraak thuiszorg, mogen door thuiszorginstellingen slechts die uren of gedeelten daarvan in rekening worden gebracht, die daadwerkelijk aan zorg thuis bij de verzekerden is verleend. Dit staat ook beschreven in de CTG beleidsregels. De Zorgring is hierop aangesproken en heeft de contacturen met de cliënt gecorrigeerd voor de reistijd. De gecorrigeerde productie-uren zijn inmiddels aangeleverd bij het Centraal Administratie Kan- toor (CAK), dat de inning van de eigen bijdrage verzorgt. Het CAK heeft de eigen bijdragen opnieuw berekend en het teveel betaalde bedrag aan eigen bijdragen aan betrokken cliënten terug betaald.

Vraag 2. en 4.
Heeft u er zicht op of het hier gaat om een incident, of dat er meer thuiszorginstellingen in het land zijn die deze foutieve doorberekening toepassen? Zo, nee, bent u bereid hier zo spoedig mogelijk onderzoek naar te laten verrichten, en de Kamer van de resultaten hiervan op de hoogte te stellen?

Is het CTG (College Tarieven Gezondheidszorg) van plan de ECD (Economische Controle- dienst) in te schakelen om inzage te krijgen in de gegevens die de diverse thuiszorg- instellingen verstrekken aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor) ter berekening van de eigen bijdrage? Ondersteunt u dat verzoek? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer start dit onderzoek en wanneer kan de Kamer hiervan de resultaten verwachten?

Antwoord

In 1999 is in onderzoeken geconstateerd dat een aantal thuiszorginstellingen reistijd foutief als contacttijd met de cliënt verantwoordde. Hierop is actie ondernomen door verbeter- afspraken te maken over de registratie vooraf en met betrekking tot de controle achteraf is een protocol geïntroduceerd bij de nacalculatie door het CTG van de productie-uren. In dit controleprotocol wordt aandacht besteed aan het feit dat de productie-uren conform de AWBZ aanspraak thuiszorg geleverd dienen te worden; reistijd valt hier niet onder. Dit con- troleprotocol moet door een externe accountant worden uitgevoerd. Het CTG heeft de Eco- nomische Controle Dienst (ECD) verzocht om in het werkprogramma voor volgend jaar een onderzoek op te nemen naar hoe instellingen de productie-uren bepa-len, m.a.w. hoe zij in de praktijk om gaan met de definitie van contacttijd. De bevindingen van dit onderzoek zul- len aan mij worden gerapporteerd. Ik zal de Kamer na ontvangst van deze rapportage op de hoogte stellen van de resultaten.

Vraag 3.
Deelt u de mening dat dit soort wanhoopsdaden voort kan komen uit een te krap budget en tegelijkertijd de inzet van de thuiszorginstellingen toch zo veel mogelijk mensen willen hel- pen? Zo ja, hoe gaat u dat oplossen?

Antwoord

Het budget van thuiszorginstellingen wordt voornamelijk bepaald door het geproduceerde aantal zorguren volgens het "boter bij de vis" principe. Thuiszorginstellingen krijgen alle productie vergoed op basis van de tarieven die het CTG in overleg met de branche vaststelt. Reistijd is in dit tarief overigens meegenomen. Voor thuiszorginstellingen is er dus geen grond om reistijden mee te tellen bij de productie.