Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-269

Den Haag, 29 november 2002

Najaarsnota 2002 voorziet begrotingstekort van 0,7%

Het EMU-saldo zal dit jaar uitkomen op een tekort van 0,7% BBP. Dit blijkt uit de Najaarsnota 2002 die het kabinet heeft vastgesteld. In de Miljoenennota werd nog uitgegaan van een tekort van 0,5% BBP. De Najaarsnota weerspiegelt de zorgelijke situatie waarin de economie zich op dit moment bevindt. De noodzaak van structurele economische veranderingen, zoals het kabinet met Prinsjesdag bepleitte, blijft dan ook onverminderd bestaan.

Dat het saldo 0,2% BBP lager uitkomt dan in de Miljoenennota werd voorzien, is grotendeels toe te schrijven aan de belastingontvangsten die lager uitvallen dan geraamd. Door tegenvallende consumptie is de opbrengst van de omzetbelasting 600 miljoen euro lager dan verwacht. Ook de overdrachtsbelasting en de belasting op milieugrondslag leveren ieder 100 miljoen euro minder op dan waar rekening mee was gehouden. Tegenover deze tegenvallers staat een meevaller van 200 miljoen euro aan premieopbrengsten.

De totale uitgaven blijven binnen het in de Miljoenennota vastgestelde totale uitgavenkader. De zorguitgaven vallen 400 miljoen euro hoger uit dan het vastgestelde kader. Deze overschrijding is voornamelijk het gevolg van toegenomen productieafspraken in het kader van de aanpak van wachtlijsten. Daardoor wordt in de gehandicaptenzorg 200 miljoen euro meer uitgegeven dan geraamd. Ook in de sector verpleging en verzorging is 200 miljoen euro meer uitgegeven.

Tegenover de overschrijding van het uitgavenkader zorg staan onderschrijdingen in de sociale zekerheid. Het aantal WW'ers en WAO'ers is minder groot dan werd verwacht. Ook in het uitgavenkader van de Rijksbegroting in enge zin is sprake van onderschrijdingen.