Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Persbericht ministerraad
29 november 2002

Meer samenhang tussen landbouw-, handels-, en ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

De ministerraad heeft op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en staatssecretaris Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking ingestemd met de notitie `Beleidscoherentie Ontwikkelingssamenwerking ­ Landbouw'. Hierin wordt aangegeven hoe Nederland de samenhang tussen het landbouwbeleid en het ontwikkelingsbeleid wil versterken. De notitie wordt mede namens staatssecretaris Wijn van Economische Zaken en staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer aangeboden.

Landbouw is een sleutelsector voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden omdat in veel van deze landen veertig tot zeventig procent van de bevolking in deze sector werkzaam is. In de notitie wordt voor het eerst getracht het streven naar samenhang tussen landbouw-, handels- en ontwikkelingssamenwerkingsbeleid zo specifiek en concreet mogelijk te formuleren.

Ter versterking van de handelskansen van ontwikkelingslanden wil Nederland op vier terreinen haar inzet versterken:

- verdergaande hervorming van het Europees landbouwbeleid m.b.t. producten waarvoor ontwikkelingslanden een groot productie- en exportpotentieel hebben: rijst, katoen, suiker, groente en fruit;

- uitfasering van alle vormen van handelsverstorende exportsteun in de periode tot 2013-2015;
- bevorderen dat ontwikkelingslanden zo min mogelijk exportverlies incasseren als gevolg van de normstelling op Europees en internationaal niveau en anderzijds assistentie van bedrijven in ontwikkelingslanden bij het voldoen aan deze normen;
- in het ontwikkelingshulpprogramma van Nederland meer aandacht geven aan de landbouwsector door onder meer boerenorganisaties en brancheorganisaties te ondersteunen, productieketens te versterken en verwerking en vermarkting van landbouwproducten te bevorderen.

RVD, 29.11.2002