Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
29 november 2002

KABINET STELT 805 MILJOEN EURO BESCHIKBAAR VOOR KENNISPROJECTEN (ICES/KIS-3)

Het kabinet heeft besloten om vanuit het Fonds Economische Structuurversterking een bedrag van 805 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de versterking van de kenniseconomie. Het gaat om het financieren van projecten in het kader van de derde investeringsimpuls in de kennisinfrastructuur (ICES/KIS-3).

Net als de eerdere investeringsrondes in 1994 en 1998 moet deze ronde de positie van Nederland als innovatieve- en kennisintensieve economie structureel versterken door langdurige samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen te bevorderen. De bedoeling is dat er op een aantal kennisgebieden in Nederland toponderzoek van de grond komt, waarmee Nederland zich binnen de Europese onderzoeks- en innovatieruimte duidelijk kan onderscheiden.

Kennisconsortia van bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in het wetenschappelijk onderzoek kunnen tot medio februari 2003 projectvoorstellen indienen die betrekking hebben op de volgende kennisgebieden: ICT, duurzaamheid, systeeminnovatie, ruimtegebruik, microsysteem- en nanotechnologie en doorbraken op het gebied van gezondheids-, voedings-, gen- en biotechnologie. De regels en voorwaarden waaraan de voorstellen van de kennisconsortia moeten voldoen zijn vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur die binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd zal worden. Toewijzing van ICES/KIS-3 gelden aan kennisconsortia zal plaatsvinden in een volgende kabinetsperiode en is voorzien voor het najaar van 2003.

RVD, 29.11.2002