Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persbericht ministerraad
29 november 2002

TIJDENS VERKIEZINGSCAMPAGNE OOK VEILIGHEIDSMAATREGELEN MOGELIJK VOOR LIJSTTREKKERS

Tijdens de komende verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer vallen ook de lijsttrekkers van politieke partijen onder het systeem van beveiliging en bewaking door de rijksoverheid. Alle publieke optredens van de lijsttrekkers zullen worden voorgelegd aan de Technische Evaluatiecommissie (TEC) en de Grote Evaluatie Driehoek (GED), waarin vertegenwoordigers van betrokken ministeries zitten. Zij evalueren de optredens en adviseren over de eventueel te nemen beveiligings- en bewakingsmaatregelen. Dit systeem geldt momenteel al voor bewindspersonen, fractievoorzitters en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. De ministerraad heeft hier op voorstel van de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Donner van Justitie mee ingestemd.

De lijsttrekkers wordt gevraagd een contactpersoon aan te wijzen die zich bezighoudt met veiligheidsaspecten. Deze contactpersonen kunnen bij het Nationaal Coördinatiecentrum melding maken van publieke optredens van de lijsttrekker zodat de TEC en de GED deze kunnen evalueren. Verder wordt gevraagd een risicoprofiel van de lijsttrekker op te stellen op basis waarvan de TEC en de GED een oordeel kunnen vormen over het risico dat een lijsttrekker loopt. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van het Korps Landelijke Politiediensten heeft een liaison die de lijsttrekkers adviseert over de persoonlijke veiligheid.

De vraag naar persoonsbeveiliging neemt toe. Aangezien de DKDB niet voldoende personeel heeft, zal de DKDB bij de uitvoering van de persoonsbeveiliging tot medio 2003 de mogelijkheid krijgen om zonodig - onder strikte voorwaarden - gebruik te maken van beveiligers uit de private sector. De inzet moet plaatsvinden onder de operationele regie van de politie. Andere eisen waaraan de inzet moet voldoen, zijn:

- particulieren moeten altijd verantwoording afleggen aan het bevoegd gezag;
- particulieren opereren altijd samen met een bevoegde politie-ambtenaar (DKDB'er);
- particulieren moeten voldoen aan de opleidings-, kwaliteits- en integriteitsnormen die vergelijkbaar zijn met de normen waaraan politiële persoonsbeveiligers voldoen.

RVD, 29.11.2002