Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Wereldaidsdag: patentenrechten of patiëntenrechten?


Het recht op gezondheid is een fundamenteel mensenrecht. Maar als geneesmiddelen niet betaalbaar zijn, hoe wordt dat recht op gezondheid dan gegarandeerd? Voor patiënten in de derde wereld is dit een cruciale vraag. Tijdens de Interministeriële Conferentie van de WereldHandelsorganisatie (WTO) in Doha vorig jaar, werd de vinger op de wonde gelegd: de patenten of octrooien op geneesmiddelen zoals vastgelegd in de zogenaamde TRIP's (overeenkomst inzake de intellectuele eigendomsrechten) zijn verantwoordelijk voor de hoge kostprijs van geneesmiddelen. Want wat blijkt: patenten op geneesmiddelen zijn in handen van rijke landen, en voor ontwikkelingslanden is het bijna onmogelijk om geneesmiddelen aan de laagst mogelijke prijs te bekomen.

Een beperkt aantal meer ontwikkelde landen beschikt over de mogelijkheden om geneesmiddelen te produceren, en ze kunnen dat nog tot uiterlijk 2006 doen door gebruik te maken van zogenaamde dwanglicenties (de toelating om voor inlands gebruik omwille van een noodsituatie tijdelijk een patent te gebruiken, mits een billijke vergoeding aan de patenthouder.) De overgrote meerderheid van ontwikkelingslanden die te kampen hebben met noodsituaties op vlak van gezondheid, hebben echter die productiemogelijkheden niet en zijn dus aangewezen op invoer.En daar knelt het schoentje: de TRIP's voorzien niet in de mogelijkheid om generische geneesmiddelen die via een dwanglicentie geproduceerd werden, uit te voeren naar een ander land.

Die pertinente vraag van de arme landen werd tijdens de besprekingen in Doha doorverwezen voor verdere onderhandelingen binnen de WTO, waarvoor eind 2002 een oplossing diende voorgesteld te worden. Die einddatum nadert zienderogen, en tot nu toe werd geen vooruitgang geboekt.

Parlementsleden van Agalev-Ecolo namen daarom het initiatief een resolutie neer te leggen die onze regering oproept alle relevante politieke middelen aan te wenden om een oplossing te vinden, waarbij het recht van de patiënten primeert op het recht van de patenten. Ons concreet voorstel is een herziening van artikel 30 van de TRIP's, dat elke lidstaat het recht geeft om uitzonderingen te voorzien op de rechten van de patenthouders. Een specifieke formulering zou de uitzondering in het leven moeten roepen om generische geneesmiddelen uit te voeren naar landen met ernstige gezondheidsproblemen, zonder voorafgaande goedkeuring van de patenthouder of ingewikkelde procedures. Alleen op die manier kunnen de enorme ravages, veroorzaakt door ziektes als Aids-tuberculose-malaria, worden ingedijkt.

Deze resolutie werd onlangs unaniem goedgekeurd in de Kamer. Wij willen dat België de druk verhoogt om binnen de WTO een rechtvaardige oplossing te bereiken ten voordele van de armste landen en hun bevolking.

Anne Mie Descheemaeker, Volksvertegenwoordiger 0476-77 82 78 Ferdy Willems, Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be