Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 19 november 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Op 3 en 4 februari 2003 zal in de Burgerzaal van het stadhuis een regionale zitting plaatsvinden van de Stichting Model European Parliament. In de vorm van een simulatie zullen ongeveer 100 jongeren, afkomstig van negen middelbare scholen uit de regio, zich buigen over actuele vraagstukken van het Europese parlement. 2. Op 27 november a.s. zal van 16.00 tot 17.00 uur in de Burgerzaal de prijsuitreiking worden gehouden van het project School's Out. Het is een project dat door de Dienst Sport en Recreatie wordt gesubsidieerd. Wethouder Sjaak van der Tak, sociale integratie, zal de prijs aan de zes prijswinnaars uitreiken. 3. Het college van B. en W. biedt ter ere van het 30-ste ANB AMRO World Tennis Tournament in Ahoy de organisatie en sponsors een galadiner aan. Dit toernooi geldt als één van de grootste indoortennistoernooien in de wereld. Het diner wordt op donderdag 9 januari 2003 gehouden.
4. Het college van B. en W. heeft ingestemd met de deelname van wethouder Van Sluis aan het 4e Chemieforum te Leverkusen op 28 november 2002. De uitnodiging komt van ChemCologne, een vereniging van circa 150 chemische bedrijven uit Keulen en omgeving. Gezien het hoge niveau van de deelnemers bij de eerdere edities, is het congres een goede gelegenheid om de (logistieke) betekenis van de Rotterdamse haven voor een belangrijke doelgroep, namelijk de chemische bedrijven, te presenteren en te marketen. 5. Het college heeft ingestemd met het verzoek van de Stichting De Zilveren Camera om de Burgerzaal op maandag 27 januari 2003 ter beschikking te stellen voor een persconferentie, waarbij de fotojournalist van het jaar bekend zal worden gemaakt. 6. Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de reis die burgemeester Opstelten van 23 tot en met 25 oktober jl. naar zusterstad St Petersburg heeft gemaakt.
7. Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de reis die burgemeester Opstelten op 29 en 30 oktober jl. naar Athene heeft gemaakt.Het college van B. en W. hebben ingestemd met de voorgenomen reis van de burgemeester naar Brussel op 20 en 21 november a.s. om deel te nemen aan de plenaire vergadering van het Europese Comité van de Regios. Het Comité van de Regios behartigt de belangen van lokale en regionale overheden bij de Europese Unie 8. Op 25 november aanstaande zal het Rotterdams Jeugddebat plaatsvinden in de raadzaal van het stadhuis. De opening zal worden verricht door burgemeester Opstelten. Verder nemen de wethouders Van der Tak, Hulman, Bolsius, Janssens en Pastors deel aan het debat. Het debat wordt afgesloten door minister Van der Hoeven (OCW), die op deze dag een werkbezoek brengt aan Rotterdam. 9. Het college heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van de Burgerzaal voor het uitreiken van de Rotterdam-Maaskantprijs voor jonge architecten op vrijdag 22 november. De burgemeester reikt de prijs uit als voorzitter van de Stichting Rotterdam Maaskant. 10. Het college heeft het verzoek van de directie van het OBR om de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een nieuwjaarsreceptie voor OBR-medewerkers afgewezen.
11. Het college heeft kennis genomen van het verslag van de reis die burgemeester Opstelten van 21 tot en met 25 september jl. heeft gemaakt naar het Durban festival in Zuid-Afrika. De burgemeester heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de samenwerkingsprojecten tussen Durban en Rotterdam te bezoeken. 12. Het college heeft besloten dat wethouder mevrouw De Faria namens het college de eindejaarbijeenkomst van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bijwoont op 18 december aanstaande. De bijeenkomst wordt gehouden in de Pieterskerk in Leiden en begint met een concert.
13. Het college heeft ingestemd met het kredietvoorstel van Burgerzaken voor de aanschaf van een nieuw GBA-systeem. Na een intensief selectietraject is besloten in zee te gaan met Centric Public Sector Solutions. Het uitgekozen systeem voldoet aan de gestelde eisen en wensen. Het is economisch de gunstigste aanbieding. Het kredietvoorstel zal aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
14. Het college heeft besloten op 23 mei 2003 een parlementaire dag (P-dag) te organiseren. Hiervoor worden alle Eerste en Tweede-Kamerleden uitgenodigd. De bedoeling van de P-dag is de parlementariërs kennis te laten maken met alle facetten van de Rotterdamse samenleving. Voor de organisatie is een projectgroep opgericht.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1. Het college stelt de gemeenteraad voor de motie Couwenberg e.a. als afgedaan te beschouwen. In de motie wordt het college verzocht te onderzoeken of volkstuinen in aanmerking komen voor plaatsing op de gemeentelijke lijst van monumenten c.q. historische buitenplaatsen. Het college is tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is volkstuinen toe te voegen aan de lijst van gemeentelijke monumenten of voor te dragen als beschermde historische buitenplaats, omdat de regels die hierbij gelden niet van toepassing zijn op volkstuinen.
2. Het college heeft besloten de procedure te starten voor de aanwijzing tot gemeentelijk monument van de panden Prinses Beatrixlaan 10, 22, 24, 27 en 31, Offenbachlaan 5, Tsjaikovskilaan 5, Mozartlaan 145, Glazoenowlaan 3 en 12. De directeur van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting is gemandateerd om de eigenaren en zakelijk gerechtigden te horen over de voorgenomen aanwijzing tot gemeentelijk monument van deze villas. 3. Het college heeft besloten in te stemmen met de rapportage over de stand van zaken inhaalslag bestemmingsplannen per 1 oktober 2002. 4. Het college van B. en W. heeft besloten het voorontwerp eerste herziening bestemmingsplan Dijkzigt op te stellen. De herziening van het bestemmingsplan moet de condities scheppen voor een optimale ruimtelijke inpassing van het academisch-medisch complex en voor de versterking van de economische betekenis van het complex.
De herziening is gebaseerd op de ontwikkelingsvisie Hoboken, opgesteld door de gemeente Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Rotterdam. De ontwikkelingsvisie is op 19 februari 2002 door het college vastgesteld.
5. Het college stelt de gemeenteraad voor om opnieuw de volgende voorbereidingsbesluiten te nemen :


* Gronden aan de Prins Pieter Christiaanstraat voor de realisatie van een kantoortoren;

* Gronden in de Oranjebuitenpolder om natuurontwikkeling en recreatie mogelijk te maken;

* Gronden aan de Engelbrechtweg om de aanleg van een rangeerterrein voor de RET (metrostellen) mogelijk te maken.

6. Het college heeft besloten de wegonttrekkingsprocedure Ammanstraat te starten voor de realisatie van het bouwplan op de oude Luxorlocatie. Het raadsvoorstel wordt ter inzage gelegd, zodat eventuele zienswijzen kunnen worden ingediend. Over het bouwplan wordt nog overleg gevoerd met de ontwikkelaar over de haalbaarheid. Dit vormt echter geen aanleiding om het starten van de wegonttrekkingsprocedure op te schorten. 7. Het college heeft besloten een overeenkomst met MVO Projecten B.V. aan te gaan voor de ontwikkeling van 28 (dure) koopwoningen en de aanleg van een weg op het terrein aan de Oude Kleiweg 33 in Overschie. Het terrein is in eigendom van MVO Projecten B.V. 8. Het college van B. en W. stelt de Gemeenteraad voor de Huisvestingsverordening Rotterdam 1999 in te trekken en de Huisvestingsverordening Rotterdam 2003 vast te stellen. Verder stelt het college de raad voor:


* De bevoegdhedenlijst deelgemeenten en de tarieventabel bij de Legesverordening 2003 op dit punt te wijzigen
* De stichting HuurHuis te ontbinden;

* Voor het in behandeling nemen van een aanvraag urgentieverklaring 45,- in rekening te brengen Dit bedrag wordt bij het verlenen van een urgentieverklaring gerestitueerd.

* De bijdrage in de kosten van een medische keuring in het kader van de behandeling van een aanvraag van een urgentieverklaring te bepalen op 34,-

Verder stelt het college de raad voor om met ingang van 1 januari 2003 de Overeenkomst Woonruimteverdeling 2000 als beëindigd te beschouwen en de Overeenkomst Woonruimteverdeling Rotterdam 2003 met een 14-tal corporaties aan te gaan

9. In het kader van de zogenoemde anticiperende aankopen Noordrand heeft het college besloten een pand aan de Overschiesche Kleiweg aan te kopen.
10. Het college heeft besloten een machtiging af te geven voor het binnentreden van een illegale verblijfsinrichting aan de Mathenesserweg. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.
11. Het college heeft besloten geen gebruik te maken van het voorkeursrecht dat is gevestigd op het appartement Zijl 8b. Het staat de eigenaar nu vrij het pand aan een derde te verkopen. 12. Het college heeft besloten tot het verbouwen van de aula op de begraafplaats Hofwijk om er een kleinschalig rouwcentrum van te maken. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een investeringskrediet van 416.000 ter beschikking te stellen om dit mogelijk te maken. 13. Het college heeft besloten de algemeen directeur van Gemeentewerken te mandateren tot het besluiten op aanvragen naar aanleiding van artikel 2.1.9. van de APV om bouwplaatsvergunningen, voor zover het niet het havengebied betreft. Bouwplaatsvergunningen zijn vereist bij het in gebruik nemen (bijv. voor opslag van materialen) van de openbare weg t.b.v. bouw- en/of onderhoudswerken.

Sociale en Culturele Zaken 1. Het college heeft GITP OrganisatieAdvies opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de subsidie- en adviestaken in de Rotterdamse kunstsector. Het betreft de taken van de Rotterdamse Kunststichting, de Stichting Rotterdam Festivals, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, het Centrum Beeldende Kunst. 2. Het college van B. en W. heeft besloten de stichting Poetry International een eenmalige subsidie te verlenen van maximaal 10.000, -. Het betreft een tegemoetkoming in de verhuiskosten in verband met de gedwongen verhuizing van de stichting. 3. Het college van B. en W. heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering ingevolge de Algemene Bijstandswet. Het betreft een totaalbedrag van circa 13.000,-.
4. Het college van B. en W. heeft het beleidsverslag van de Algemene bijstandswet 2001 vastgesteld. Hierin geeft de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid een inhoudelijke toelichting op de activiteiten in 2001. Het betreft activiteiten op het terrein van verbetering dienstverlening, nieuwe wetgeving, uitstroom en activering, armoedebestrijding en handhaving en fraudebestrijding. 5. Het college van B. en W. heeft ingestemd met het beleidsplan Werk&Activering van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit plan staan de activiteiten gericht op uitstroom en activering van werkloze Rotterdammers beschreven.
6. Het college van B. en W. zal de Gemeenteraad informeren over het besluit dat er geen gemeentelijke nota Dierenwelzijn zal worden gemaakt. Reden hiervoor is de nieuwe Flora- en Faunawet die op 1 april 2002 in werking trad. Volgens deze wet liggen de taken op het terrein van dierenwelzijn bij de provincies. Het college vindt het dierenwelzijn van belang en meent dat verschillende particuliere organisaties goed werk verrichten in het belang van de dieren. Gegeven de prioriteiten van het college en de nieuwe wet is er geen directe reden tot het opstellen van een gemeentelijke nota Dierenwelzijn.

Sociaal Economische Zaken 1. Het college van B. en W. heeft positief gereageerd op twee conceptnotas van de Stadsregio over de verlenging van de RET-concessie. Het betreft de conceptnota van Uitgangspunten/Programma van Eisen en de conceptnota Aanvullende Voorwaarden.
2. De Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS) heeft een reactie op het collegeprogramma gegeven. De SAMS steunt het veiligheidsbeleid en het inburgeringsbeleid van de gemeente en doet daartoe een groot aantal voorstellen. Het college van B. en W. gaat na of deze in het beleid kunnen worden ingepast. 3. Het college van B. en W. heeft besloten om aan drie interim-bestuursleden van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) een hogere financiële vergoeding toe te kennen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 5000,-. Deze komen voor rekening van het BOOR.
4. Het college van B. en W. heeft ingestemd met de ontwerpverordening bedrijfsreinigingsrecht 2003 en de daarbij behorende tarieventabel. In de verordening worden de tarieven voor de inzameling en verwerking van bedrijfsafval vastgesteld. Het gaat om het tarief voor bedrijven die gebruikmaken van de voorzieningen voor huishoudens; in Rotterdam zijn dat er ongeveer 14.000 (met name kleine bedrijven). Grote bedrijven sluiten veelal een contract met een private afvalinzamelaar.
5. Het college van B. en W. heeft de jaarrekening Mainport Holding Rotterdam N.V. 2001 (MHR NV 2001) vastgesteld. De eerste jaarrekening loopt vanaf de oprichtingsdatum, 14 december 2000, tot en met 31 december 2001. Verder stuurt het college haar ter kennis neming naar de commissie Economie, Haven en Milieu (EHM) en zal de jaarrekening MHR NV 2001 conform wettelijke vereisten in samengevatte vorm worden gepubliceerd/ gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Personeel en Organisatie 1. Het college van B. en W. heeft de bij het
arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2002 overeengekomen verhoging van 50% van de vergoeding NIET-VG sector geformaliseerd. 2. Het college van B. en W. heeft op basis van de oude Arbeidsovereenkomstenverordening uit 1969 en alle wijzigingen die sindsdien zijn overeengekomen een nieuwe
Arbeidsovereenkomstenverordening op laten stellen. 3. Het college van B. en W. zal aan de raad voorstellen om dhr. A. Liedorp, loco-gemeentesecretaris, te benoemen als vertegenwoordiger van de gemeente in het bestuur van de Bestuursacademie Zuid-Holland.

Juridische Zaken
1. B. en W. hebben in hun vergadering van vandaag besloten de gemeenteraad voor te stellen de bezwaren van appellanten tegen de vestiging van een voorkeursrecht voor het gebied Katendrecht-Pols ongegrond te verklaren. B. en W. hebben zich in navolging van het advies van de ABC aangesloten bij de rapportage van de directeur OBR van 6 juni 2001, waarin wordt overwogen dat de gemeente anders haar regierol in dit gebied zal verliezen, waardoor ongewenste grondspeculaties niet adequaat kunnen worden bestreden. 2. Het college van B. en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een eerder gemaakt bezwaar van de Stichting Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen betreffende het niet toekennen van subsidie t.b.v. schoolbegeleiding ongegrond te verklaren. In navolging van een preadvies van Algemene Beroepscommissie wijst het college er op dat de gemeenteraad destijds heeft besloten om de gelden die uit het gemeentebudget beschikbaar worden gesteld in het geheel toe te wijzen aan het Centrum Educatieve Dienstverlening (CED). Aan het CED is de instandhouding van de schoolbegeleidingsdienst opgedragen.

Bestuursdienst Algemeen
1. Het college van B. en W. heeft ingestemd met een concept-sociaal statuut voor de herstructurering van de bestuursdienst en zal dit statuut voor formele instemming aan de vakbonden voorleggen. Dit statuut geeft betrokken ambtenaren duidelijkheid over hun rechten en plichten en fungeert als vangnet in situaties waarin de Leidraad bij organisatieveranderingen niet voorziet. Het huidige concept is in overleg met vakbonden tot stand gekomen. 2. Met ingang van 1 januari 2003 zullen de agendaposten voor de vergadering van het college van burgemeester en wethouders anders worden ingedeeld en ingevuld. In de collegevergaderingen zal de nadruk vallen op de bespreking van de politiek bestuurlijke belangrijke onderwerpen, zonder de ballast van het doornemen van vele hamerstukken.