Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 26 november 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. De brandweer heeft 265 horeca instellingen gecontroleerd op het naleven van hun gebruiksvergunning. Een aantal overtredingen is ter plekke opgelost. In andere gevallen zijn nacontroles verricht. De controle bij horeca instellingen zal periodiek worden herhaald. Dit staat in de rapportage controles brandveiligheid horeca cafés en bars, die door het College is vastgesteld. 2. Het College is van mening dat met de introductie van telefonische en internetaangifte uitvoering is gegeven aan de motie Hulman, die op 1 november 2001 is ingediend. Deze motie ging over het aangiftebeleid van de politie. Daarbij pleitte de indiener ervoor dat burgers hun aangifte uiterlijk binnen 60 minuten opgenomen zien. Het College verzoekt de gemeenteraad deze dan ook als afgehandeld te beschouwen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1. B en W hebben besloten de wegonttrekkingsprocedure Wilgenstraat te starten. Het bijbehorende conceptraadsvoorstel en ontwerpraadsbesluit zijn ter inzage gelegd. 2. Abusievelijk heeft het College op 16 april van dit jaar een niet helemaal juiste wijziging van het mandaat- en volmachtbesluit, die betrekking heeft op het Bouwstoffenbesluit, vastgesteld. Het College trekt het besluit van april in en laat een gewijzigd mandaat- en volmachtbesluit in het Gemeenteblad publiceren. De directeur Gemeentewerken is in het vervolg bevoegd om meldingen te beoordelen, controle uit te oefenen op werken en het besluit te handhaven door bestuursrechtelijke sancties. 3. Het College stemt in met het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland om enkele gedelegeerde milieubevoegdheden in te trekken. Het gaat om gedelegeerde bevoegdheden op het gebied van geluid, bodembescherming en autowrakkeninrichtingen. Terugbrengen van deze bevoegdheden naar de provincie is doelmatiger.
4. B en W hebben de directeur van de dS+V gemachtigd tot het voeren van overleg ex artikel 10 BRO en het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk tot het voeren van de inspraakprocedure voor de 3e herziening van het bestemmingsplan "Crooswijk" (Linker Rottekade).B en W hebben besloten om de eerste fase van het project Columbus onder te brengen bij Monitor Omvangrijke Automatiseringsprojecten. Columbus is het project waarmee de (her-)inrichting van de informatievoorziening van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam moet worden bewerkstelligd. De onderbrenging bij de monitor betekent dat dit project nauwlettend wordt bewaakt en dat een eventuele dreigende overschrijding van termijnen en budgetten tijdig wordt gesignaleerd. Bureau Informatiebeleid van SEZ zal nu eerst het projectplan toetsen aan beoordelingscriteria.
5. Het College heeft besloten de woningen aan de Dordtselaan 111 t/m 161 en de Rijsoordsestraat 3, 5 en 7 aan te wijzen voor een actieve aanpak particuliere woningverbetering. Eventueel zal woningverbetering via aanschrijving worden afgedwongen. Dit is mogelijk op basis van het raadsbesluit van 6 juli 2000 waarbij een groot deel van de Dordtselaan en de Millinxbuurt is aangewezen voor (subsidie) Particuliere Woningverbetering. Tegelijkertijd wordt de raad gevraagd de aanwijzing voor (subsidie) Particuliere Woningverbetering voor een ander deel van de Dordtselaan in te trekken, omdat de bewoners van die panden geen gebruik hebben gemaakt van het aanbod en niet vallen binnen het blok dat nu wordt aangepakt.
6. B en W verzoeken de raad toestemming te verlenen voor de tervisielegging van het ontwerpraadsvoorstel ten behoeve van de verlenging van het voorkeursrecht voor het plangebied Rotterdam CS. Gedurende de tervisielegging kunnen door belanghebbenden zienswijzen worden ingediend. Deze zienswijzen zullen later in de commissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer worden behandeld. 7. Het College heeft besloten het voorkeursrecht voor percelen gelegen aan de Groeneweg in Nesselande vervallen te verklaren en door te halen. Het gaat om percelen die kadastraal bij de gemeente bekend zijn als sectie BC nummers 621, 296 en 297. 8. B en W hebben besloten tot het afgeven van een machtiging voor het binnentreden van een illegale verblijfsinrichting aan de Dordtselaan. Aan eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.
9. Het College heeft besloten tot de vestiging van erfpacht op ca. 700 m2 grond aan de St. Jobsweg ten name van Bouwfonds voor het project De Zeven Hemels. Dit project omvat de bouw van 19 appartementen.
10. Het College heeft besloten

* voor 99 jaar een erfpachtsrecht te vestigen op ruim 4000 m2 gemeentegrond aan de Lloydstraat/ St-Jobshaven ten name van de Stichting Scheepvaart- en Transportonderwijs voor de bouw van een onderwijsinstelling.

* Het appartementsrecht te verwerven voor 111 parkeerplaatsen in de parkeergarage onder de te bouwen onderwijsinstelling voor de toekomstige bewoners van het Jobsveem.

* De gemeenteraad voor te stellen tot aankoop over te gaan van het pand c.a. Willem Buytewechstraat 45 en het erfpachtrecht met opstal aan de Japarastraat 2 en 4.
11. Het College heeft besloten de concept Structuurvisie Nieuw Crooswijk voor inspraak vrij te geven. Voorts heeft het college ingestemd met de intentieverklaring over de samenwerking tussen gemeente, deelgemeente Kralingen/Crooswijk en de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk. Deze intentieverklaring behelst een gezamenlijke aanpak van de herstructurering van Nieuw Crooswijk.
12. B en W hebben besloten om de nog bestaande
Stadsvernieuwingsprojecten om te zetten naar een normale grondexploitatie. Dit gebeurt, omdat het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing al geruime tijd het regime van het Stadsvernieuwingsfonds vervangt en het in de bedoeling ligt het bestaande Stadsvernieuwingsprogramma af te bouwen en het Stadsvernieuwingsfonds per 1 januari 2005 af te sluiten. 13. B en W gaan akkoord met de ondertekening van de intentie-overeenkomst Tarwewijk. Dat is de opmaat voor Publiek Private Samenwerking tussen Amstelland Ontwikkeling, Bouwfonds en de Nieuwe Unie en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Partijen streven ernaar om tot een gezamenlijke onderneming te komen om een deel van het onroerend goed in de Tarwewijk te herontwikkelen. 14. Het College heeft besloten om in twee bouwblokken in Hillegersberg die respectievelijk begrensd zijn door:

* de Bergse Rechter Rottekade, de Kootsekade, de Willem van Hillegaersbergstraat en de Minstreelstraat, en
* de Bergse Rechter Rottekade, de Prins Bernhardkade, de Willem van Hillegaersbergstraat en de Prinses Margrietlaan,
* twee verbindings "wegen" of hoven te vernoemen naar respectievelijk de schrijfster Lenie Saris en wel Lenie Sarishof, evenals naar de tot voor kort daar gevestigde Hillegersbergse Houthandel, de Houthandelhof. Dit komt overeen met de aanbevelingen van de commissie van advies over straatnamen 15. Het College heeft besloten het uitvoeringsprotocol voor het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing "Grote Projecten" voor de Tarwewijk 1e fase (aanpak Dordtselaan en Bas Jungeriusstraat) vast te stellen en te ondertekenen. Met de vaststelling en de ondertekening komt de door het Rijk toegezegde bijdrage ad 4.600.000 daadwerkelijk ter beschikking.

Sociale en Culturele Zaken 1. B en W hebben besloten tot het instellen van rechtsvordering ingevolge de Algemene Bijstandswet. Het betreft een bedrag van ruim 35.000, -.

Sociaal Economische Zaken 1. Het College heeft, als aandeelhouder, kennisgenomen van het directieverslag en de jaarrekening 2001 van de NV Holding RET. Besloten is om het resultaat over het boekjaar toe te voegen aan de algemene reserve van de vennootschap. Daarnaast heeft het college in zijn rol van aandeelhouder de directeur en de commissaris van de NV Holding RET decharge verleend. 2. B en W zullen de gemeenteraad verzoeken vast te stellen dat de basisschool Tuinstad Schiebroek (via de spoedprocedure onderwijshuisvesting) een onderwijsleerpakket krijgt en meubilair voor één groep leerlingen alsmede een schoolgebonden onderwijspakket voor één groep leerlingen.
3. Het College heeft besloten via een brief een klemmend beroep op het kabinet te doen om al het mogelijke in het werk te stellen om in 2003 de onmisbare In- en Doorstroombanen te behouden. De gemeenteraad heeft hiertoe een oproep gedaan aan het college tijdens de begrotingsbehandeling op 14 november jongstleden. 4. Het College heeft besloten een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen de voorschotverlening van de budgetten I/D-banen voor de periode van 1 januari t/m/ 31 mei 2003.
5. B en W willen hun voornemen tot beëindigen van de gemeentelijke deelneming in B.V. Transportnet Zuid-Holland (TZH) bespreken met de gemeenteraad. De gemeente Rotterdam bezit momenteel een aandeel van ongeveer 30%.

Juridische Zaken
1. B en W hebben ermee ingestemd, dat verzoeken om vergoeding van de kosten van bezwaarschriftenprocedures in de toekomst ambtelijk zullen worden afgehandeld en niet langer door de Algemene Beroeps Commissie.

Bestuursdienst Algemeen
1. Het College heeft kennis genomen van de begrotingen van de fracties in de gemeenteraad en heeft op basis van de Regeling betaling en verantwoording fractiekosten middelen beschikbaar gesteld voor fractie-ondersteuning.
2. B en W hebben 750 beschikbaar gesteld aan een project van Bestuursdienstambtenaren (leertraject Nieuwkomers) voor het organiseren van een kerstdiner voor medewerkers van Topscore.