Gemeente Roermond

Roermond, 29 november 2002

Henk van Beers voorgedragen als burgemeester van Roermond

Henk van Beers (55) uit Beek en Donk wordt door de gemeenteraad van Roermond bij de minister voorgedragen voor het ambt van burgemeester. De CDA-er vervulde voorheen de burgemeestersfunctie in het in de Brabantse Peel gelegen Bakel-Milheeze en is thans eerste burger van de fusiegemeente Laarbeek, bestaande uit de drie kernen Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout. Sinds 1970 is hij actief in de politiek; als raadslid, als wethouder en als gecommitteerde voor een samenwerkingsverband. Binnen de Regio Eindhoven is Henk van Beers momenteel portefeuillehouder milieu en plattelandsontwikkeling.

Van Beers is geboren in 's-Hertogenbosch. Lange tijd speelde deze stad een belangrijke rol op het gebied van de wereldlijke en kerkelijke overheid en was zij centrum voor bestuur en onderwijs. "Als zodanig is deze historische stad te vergelijken met Roermond", stelt Van Beers vast. "Roermond is mijns inziens evenals 's-Hertogenbosch een stad om lyrisch van te worden. In zo'n stad wonen en mee te mogen werken aan haar welzijn is een voorrecht. Vooral als de wind in de rug staat, maar even noodzakelijk wanneer deze pal op kop prijkt. Een medaille kent twee zijden. Juist de achterkant, gevormd door de grootstedelijke problematiek vraagt daarbij continu om zorg en aandacht. In mijn persoon mag men rekenen op iemand die tracht dienstbaar te zijn aan de stad en haar ommelanden. Inderdaad een bruggenbouwer die samen met raadsleden en wethouders, met burgers en maatschappelijke instellingen, met middenstanders en bedrijven de mouwen oprolt en mee aan de slag gaat. Van mij als burgemeester mag worden verwacht dat ik daarbij op twee benen loop: een spilbeen, wat betreft betrokkenheid met de stad en haar inwoners; een scharnierbeen om de belangen van die stad en die inwoners naar buiten uit te dragen. Een betrokkenheid in samenhang met de ommelanden, immers als het regent in de stad, wordt men ook daarbuiten nat. Omgekeerd geldt dat ook. Stad en ommeland kunnen niet zonder elkaar, vullen elkaar aan en hebben voordeel van elkaar."

De nieuwe burgemeester van Roermond is gehuwd met José Peters. Zij is woonconsulente in 's-Hertogenbosch. Het echtpaar heeft drie dochters - Inge, Madeleine en Vanessa - en twee kleindochters. Hij houdt van tuinieren, heeft veel kippen, een hond en een poes. Besturen ziet hij als een hobby. Mede daardoor is hij actief op het gebied van musea, gehandicapten en politieke opleiding; dit zijn bijna allemaal activiteiten op provinciaal terrein. Vroeger was hij als ceremoniemeester actief binnen het carnaval.