Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN

VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING Vrijdag 29 November 2002

Vanderpoorten akkoord met een niet-bindende proef

Minister Vanderpoorten sluit zich aan bij de denkpiste van de rectoren De Leenheer (UG) en Oosterlinck (KUL) om het toelatingsexamen voor burgerlijk ingenieur te vervangen door een verplichte oriënteringsproef, waarvan de resultaten niet-bindend zijn.

De minister stelt wel dat men zich niet mag blindstaren op oriënteringsproeven voor wat betreft de oriëntatie van scholieren die willen verder studeren. Zulke proeven kunnen slechts het sluitstuk vormen van een geïntegreerd oriënteringsbeleid in de derde graad van het secundair onderwijs.

Om zo'n geïntegreerd oriënteringsbeleid mogelijk te maken startte minister Vanderpoorten het SOHO-project op. Dit project dat de bedoeling heeft de overgang tussen het secundair en het hoger onderwijs beter te laten verlopen loopt momenteel in dertig scholen.

Om de informatie naar scholieren te verbeteren zijn er ook de Studie- en Informatiedagen (Sid-In's). Deze worden door het departement onderwijs voor alle laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs georganiseerd in samenwerking met de instellingen van het hoger onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding.

Tenslotte komt er via het onderwijsdecreet XIV een experiment om een neutrale informatiedienst op te starten die scholieren alle informatie moet bezorgen over studeren na het secundair onderwijs.

De minister vindt een oriënteringsproef een goed sluitstuk voor dit geïntegreerd oriënterings en informatiebeleid.
Het idee van de niet-bindende, doch verplichte, oriënteringsproef stond trouwens reeds in de eindtekst van het VLD-onderwijscongres van maart 1997.

In samenwerking met de universiteiten, hogescholen, studenten en oriënteringsexperten wil de minister onderzoeken hoe zo'n proeven er moeten gaan uitzien. Eveneens dient men te onderzoeken op welk niveau deze moeten georganiseerd worden. De minister gaat er sowieso van uit dat zo'n proeven nuttig kunnen zijn voor alle scholieren.

Meer informatie kunnen scholieren, ouders en andere geïnteresseerden terug vinden via
www.ond.vlaanderen.be/soho, www.ond.vlaanderen.be/sidin en www.ond.vlaanderen.be/clb.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be