KERKEN IN ACTIE

Kerken Oost-Europa in actie tegen groeiende aids-epidemie

Afgelopen week organiseerden de Wereldraad van Kerken en de Europese Raad van Kerken in Minsk (Belarus) een ronde tafelconferentie over AIDS/HIV in Oost-Europa. Kerkinactie nam in de persoon van Dick Bouman, projectmedewerker Europa, aan deze conferentie deel. Uit Oost-Europa waren vertegenwoordigers aanwezig uit Belarus, Rusland, Oekraïne, Armenië en Moldavië.

Het meest recente rapport van UNAIDS maakt duidelijk dat wereldwijd gezien AIDS/HIV het snelst groeit in Oost-Europa. Er dreigt daar een epidemie. Armoede en gebrek aan toekomstperspectief veroorzaken het risicogedrag van veel jongeren die experimenteren met drugs en vrije sex. Ook zijn veel gevangenen geïnfecteerd en hebben de hoop verloren.

Kerken en kerkelijke organisaties in Europa trekken zich deze snel verslechterende situatie aan. In Belarus spraken zij af in de bestrijding van en zorg voor AIDS/HIV de komende tijd extra inspanningen te leveren. Hun specialiteiten liggen met name op het gebied van pastorale nazorg, voorlichting en het voorkomen van stigmatisering. De kerk is wijd verbreid in Oost-Europa en heeft een groot netwerk van vrijwilligers.

Kerkinactie financiert reeds enkele projecten in Oost-Europa, zoals een training van kerkelijk kader over aids in Oekraïne. Ook wordt de Russische uitgave van het medisch blad Contact ondersteund. Nu door partnerkerken en -organisaties het onderwerp nadrukkelijk op de agenda is gezet verwacht Kerkinactie nieuwe aanvragen voor ondersteuning.