Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 NOVEMBER

2002

Aanpassing subsidiebesluit remedieert VHM-thesaurie

Op voorstel van Vlaams minister van Huisvesting Jaak GABRIELS keurde de Vlaamse regering principieel een besluit goed dat kadert in de remediëring van de thesaurie van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. Het wijzigt het besluit van 21 december 1988 tot wijziging en coördinatie van het besluit van de regent van 13 december 1945 houdende de uitvoering van de besluitwet van 1945 betreffende de toekenning van leningen tegen een lage rentevoet aan de mijnwerkers voor de aankoop of het bouwen van een woning of van woonvertrekken.

Voorgeschiedenis

Mijnwerkers hadden destijds recht op een gunstige hypothecaire lening voor de bouw of aankoop van een woning. Deze leningen werden afgesloten bij sociale kredietvennootschappen die - op hun beurt - ten bedrage van de verlaagde rentevoeten hiervoor gedurende de looptijd van de hypotheek een rentesubsidie ontvangen. Ingevolge de regionalisering van het huisvestingsbeleid staat de Vlaamse overheid in voor de betaling van deze rentesubsidies.

Pandstelling bij de EVE

Onder de vorige Vlaamse regering hebben de sociale kredietvennootschappen (SKV's) hun portefeuille hypothecaire kredieten, inclusief de mijnwerkersleningen, overgedragen aan de EVE, de Eerste Vlaamse Effectisering. De rentesubsidies bleven rechtstreeks aan de SKV's uitbetaald, conform het bovenvermelde
mijnwerkerssubsidie-besluit.

Bij de opstart van de effetiseringsoperatie was deze situatie vanuit risicostandpunt voor de ratingagentschap- pen onaanvaardbaar.

Om dit vermeend risico in te dekken diende de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) - die in opdracht van de vorige Vlaamse regering de EVE uitvoerde - 10.925.000 euro in effecten en 299.034 euro in liquide middelen in pand te geven. Dit pand zou teruggegeven worden naargelang de hypotheekbetalingen van de betrokken SKV's ontvangen werd.

Remediëring van de VHM-thesaurie

Bij de besprekingen over de remediëring van de VHM- thesaurie werd vastgesteld dat door de aanpassing van het mijnwerkerssubsidiebesluit - in de zin dat de rente- subsidies ook rechtstreeks aan de EVE kunnen betaald worden - de door de VHM in pand gegeven middelen vrijkomen.

Per 22 maart 2002 bleef er nog 9 miljoen euro in effecten en 375.321 euro aan liquide middelen in pand.

Ingevolge deze aanpassing kunnen deze middelen thesauriematig binnen de VHM op een meer efficiënte manier aangewend worden.

Voor de begunstigden van deze mijnwerkersleningen is deze aanpassing vanzelfsprekend transparant.

Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

info : Mark Vanleeuw, woordvoerder van
minister Gabriels - tel. 02-553 12 33
e-mail: mark.vanleeuw@vlaanderen.be