Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 NOVEMBER

2002

Afvalberg: zelfde inspanningen van bedrijven als van burgers

Op voorstel van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera DUA keurde de Vlaamse regering principieel een herziening van de afvalreglementering (VLAREA) goed. Minister Dua meent dat bedrijven, net als de burgers, kunnen én moeten meehelpen aan het verkleinen van de afvalberg. Bedrijven zullen, zoals de burgers, hun afval moeten selecteren en, waar mogelijk, recycleren. Of beter nog: zo weinig mogelijk afval produceren.

De maatregelen betekenen meteen een flinke besparing voor de gemeenten (en dus voor de belastingbetalers). De gemeenten moeten immers niet langer opdraaien voor de kosten verbonden aan verzameling en verwerking van afval afkomstig van bedrijven of commerciële activiteiten.

Ook de ondernemingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen wat betreft het verkleinen van de afvalberg. Dat moet, volgens de nieuwe VLAREA-bepalingen, gebeuren op twee niveaus. Vooreerst wordt de bedrijven gevraagd hun eigen afval zo veel mogelijk te voorkomen en selectief aan te bieden. Daarenboven wordt van de ondernemingen verwacht dat ze zorg dragen voor hun producten eenmaal deze afval zijn geworden. Meer nog: producenten zullen bij het concept van hun goederen al rekening moeten houden met de latere afvalproblemen. Enkel zo kan het afvalbeleid een nieuw elan krijgen.

Selecteren en recycleren

In de toekomst worden de bedrijven verplicht om afval te selecteren. Net zoals de burgers dat nu al doen. Die verplichting geldt voor glas, papier, gevaarlijk afval, olie, vetten, textiel, groenafval, elektrische en elektronische apparatuur, banden, puin, asbestcement en afgedankte apparaten die ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen bevatten. Dergelijk afval mag dus niet langer in het restafval van de bedrijven verschijnen.

Dit zal ervoor zorgen dat heel wat bedrijfsafval dat nu nog gemengd wordt ingezameld en moet worden gestort of verbrand, voortaan kan worden gerecycleerd.

Aanvaardingsplicht

De Vlaamse regering maakt, via deze nieuwe regeling, de fabrikanten van gebruiksgoederen financieel verantwoordelijk voor het beheer van hun producten eenmaal ze afval zijn geworden. Dit gebeurt door het instellen van zogenaamde "aanvaardingsplichten". Fabrikanten moeten instaan voor alle kosten verbonden aan het afvalbeheer van hun producten. Het aantal producten waarvoor een aanvaardingsplicht geldt, wordt door deze regeling bovendien uitgebreid. Vanaf nu geldt ze ook voor minerale en synthetische olie, plantaardige olie en vetten, landbouwfolies, fotochemicaliën, geneesmiddelen, houtafval en tapijtafval. Fabrikanten van deze producten moeten tevens oog hebben voor de recyclagemogelijkheden van hun producten.

Minder lasten voor gemeenten

De nieuwe regeling betekent een enorme kostenbesparing voor de 309 Vlaamse gemeenten én voor de inwoners ervan. De gemeenten hoeven immers niet langer op te draaien voor de kosten verbonden aan verzameling en verwerking van afval afkomstig van bedrijven of commerciële activiteiten, integendeel. Gemeenten kunnen vanaf heden de werkelijke kostprijs aanrekenen voor deze ophaling, of de ondernemingen naar private afvalophalers sturen.

Voor papier, batterijen, accu's, banden, autowrakken en elektrische & elektronische apparatuur bestaat nu reeds een aanvaardingsplicht. Dat betekent dat de producenten ervan de inzameling en verwerking van hun producten, eenmaal ze afval zijn, moeten betalen. Deze nieuwe regeling legt meteen een aanvaardingsplicht op voor een reeks nieuwe producten. Zo draaien de gewestelijke en lokale overheden nu jaarlijks nog op voor kosten verbonden aan de inzameling en verwerking van 50.000 ton synthetische en minerale olie, 30.000 ton plantaardige olie, 500.000 ton landbouwfolie en 58.000 ton tapijtafval. Door deze nieuwe regeling worden de kosten daarvan bij de producent gelegd.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be