Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 NOVEMBER

2002

Eén miljoen varkens minder door succes warme sanering

Op drie jaar tijd is het aantal varkens in Vlaanderen gedaald met één miljoen. Dankzij het systeem van de warme sanering, waarbij varkenshouders een financiële vergoeding krijgen om te stoppen, zijn reeds 1020 varkenshouders gestopt. Dat heeft als rechtstreeks gevolg dat miljoenen kilo's stikstof en fosfor niet langer als mest in de Vlaamse grond verdwijnen. Vlaams minister van Leefmilieu Vera DUA wil het systeem van de warme sanering nu ook aanbieden aan de pluimvee- en rundveehouders. Het voorontwerp daaromtrent is principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. De regeling zorgt ervoor dat tegen eind 2003 in Vlaanderen 5,5 miljoen kilo stikstof en 2,5 miljoen kilo fosfor minder zullen worden geproduceerd. En dus ook niet langer als mest in de Vlaamse grond kunnen verdwijnen.

Op drie jaar tijd is het aantal varkens in Vlaanderen gedaald met één miljoen. Dat blijkt uit de meest recente tellingen van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Het NIS telde in Vlaanderen 1,7 miljoen biggen, 3,9 miljoen vleesvarkens en ongeveer 650.000 zeugen. Samen met een aantal mannelijke fokvarkens komt dit neer op 6,4 miljoen varkens. Op 15 mei 1999 telde Vlaanderen nog ruim 7,4 miljoen varkens, verspreid over zo'n 9000 bedrijven. De grootste groep daarvan is actief in West- Vlaanderen, waar de mestproblematiek dan ook het grootst is.

Warme sanering leidt tot afbouw

De daling van het aantal varkens is ondermeer het gevolg van de warme sanering die Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua de voorbije twee jaar doorvoerde. Daartoe werd op 9 maart 2001 het decreet tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Dit had tot gevolg dat in 2001, 2002 en 2003 telkens 25 miljoen euro zou worden besteed aan de afbouw van de veestapel in Vlaanderen. Naar aanleiding van de afbakening van de kwetsbare gebieden werd voor 2002 een extra 25 miljoen euro vrijgemaakt.

100 miljoen euro

Samengevat: de Vlaamse regering besteedt 100 miljoen euro aan de afbouw van de veestapel als middel om de mestproductie onder controle te krijgen. De eerste 50 miljoen euro werd uitsluitend gebruikt voor de varkenshouderij. Gespreid over 2001 en 2002 kozen 1020 varkenshouders tot een vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van hun bedrijf. Deze stopzettingen maken dat reeds dit jaar 3,3 miljoen kilo stikstof en 1,4 miljoen kilo fosfor minder in de Vlaamse bodem verdwijnen.

Nu ook voor pluimvee- en rundveehouders

Minister Vera Dua wil het systeem van de warme sanering nu ook aanbieden aan de pluimvee- en de rundveehouderij. In de hoop ook in die sectoren te komen tot een aanzienlijke productievermindering van stikstof en fosfor.

Het besluit omtrent deze uitbreiding is nu principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Rundveehouders ontvangen volgens het voorontwerp een premie gaande van 280 euro (mestkalveren) tot 1318 euro (koeien), pluimveehouders een premie gaande van 2,28 euro (slachtkuikens) tot 12 euro (legkippen). Door de afbouw van de rundersector zal (geraamd) 1,4 miljoen kilo stikstof en 489.000 kilo fosfor minder worden geproduceerd. De afbouw van de pluimveesector moet de productie van stikstof verminderen met 975.000 kilo; die van fosfor met 545.000 kilo.

Met andere woorden: tegen eind 2003 zal in Vlaanderen, dankzij een warme sanering waarvoor in totaal 100 miljoen euro wordt vrijgemaakt, minstens 5,5 miljoen kilo stikstof en 2,5 miljoen kilo fosfor minder worden geproduceerd. Dat kan het milieu en de levenskwaliteit van elkeen die in Vlaanderen woont enkel maar ten goede komen.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be