Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 NOVEMBER

2002

Vzw Oikoten voor drie jaar ondersteund

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS beslist om de vzw Oikoten een subsidieovereenkomst voor een periode van 3 jaar te bieden. Minister Vogels maakt hiervoor jaarlijks ongeveer 540.000 euro vrij op haar begroting.

Ze garandeert hiermee de continuïteit van Oikoten als een betekenisvolle organisatie in de bijzondere jeugdzorg. De vzw Oikoten krijgt met deze driejarige overeenkomst ook maatschappelijke erkenning voor de vernieuwende wijze waarmee ze het hulpaanbod precies voor de moeilijkste jongeren vorm geeft.

De vzw Oikoten is bij het bredere publiek bekend voor de begeleiding van voettochten met jongeren naar Santiago de Compostella als alternatief voor een langere instellingsplaatsing door de jeugdrechter in de gemeenschapsinstellingen of andere private instellingen. Oikoten bestaat dit jaar 20 jaar. Oikoten heeft al die jaren verschillende alternatieven in de plaats van de klassieke plaatsing ontwikkeld en uitgeprobeerd en heeft zich daarbij altijd uitdrukkelijk gericht op de moeilijkste jongeren.

De werking van vzw Oikoten werd al die tijd door de Vlaamse overheid telkens voor slechts één jaar gesubsidieerd. Dit bracht al die jaren onzekerheid of de werking wel kon verder gezet en of het personeel wel in dienst zou kunnen blijven.

Minister Vogels is ervan overtuigd dat het hulpaanbod precies voor die moeilijke jongeren niet steeds meer van hetzelfde moet zijn, maar vaak ook 'anders'. Oikoten is hierin inspirerend voor vele andere organisaties in de bijzondere jeugdbijstand en de minister hoopt dat met deze driejarige overeenkomst ook die inspirerende werking kan blijven.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be