Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 NOVEMBER

2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 29 november 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van minister vice-president Steve STEVAERT, van Vlaams minister Vera DUA, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Om het rationeel energiegebruik en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, worden verschillende instrumenten voorzien. Zo kunnen ondernemingen met de Vlaamse regering een energiebeleidovereenkomst afsluiten. Hierin engageren zij zich om binnen een afgesproken termijn hun energie- efficiëntie te verbeteren. Een voorbeeld van deze energiebeleidsovereenkomsten zijn de zogenaamde benchmarkingconvenanten, waarin de bedrijven zich engageren om zo snel mogelijk tot de wereldtop inzake energie-efficiëntie te behoren. Zij moeten daarvoor in verschillende stappen energiebesparingsplannen uitvoeren. Na advies van de SERV en de MiNa-raad keurt de Vlaamse regering het ontwerp van benchmarkingconvenant definitief goed. Daarnaast beslist de Vlaamse regering de beheersovereenkomst met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) aan te passen zodat VITO de opdrachten van het Verificatiebureau Benchmarking kan uitvoeren als referentieopdracht.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering wijzigt het besluit betreffende de aanstelling van veranderingsmanagers voor de beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. De wijziging betreft de betoelaging van deze veranderingsmangers.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering beslist om 50 % van de extra kosten die moesten worden betaald voor de renovatiewerken aan het Zeewezendok te Oostende naar aanleiding van het verdwijnen van de Regie voor Maritiem Transport, ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor de delging van lasten uit het verleden.


* * *

De Vlaamse regering verleent een negatief advies aan een KB dat de technische eisen voor sommige internationale luchtvaartterreinen vaststelt. Het KB druist in tegen de in 1988 vastgelegde bevoegdheidsverdeling tussen federale en deelstaatregeringen. De federale minister van Mobiliteit en Vervoer wordt verzocht in gemeenschappelijk overleg met de gewesten een nieuw KB uit te werken. Het voorgelegde besluit vloeit voort uit de door de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) voorziene certificatie van luchtvaartterreinen. Luchthavens die op 27 november 2003 niet over een certificaat beschikken, kunnen niet meer in het internationale luchtverkeer gebruikt worden. Dit geldt dus ook voor de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van MB dat de regeling wijzigt van de burgerlijke vergunningen van bestuurders van helikopters. De wijziging heeft tot doel om de helikopterpiloten die beschikken over een vergunning voor het uitvoeren van vluchten op zicht volgens de Visual Flight Rules, toe te laten om, mits ze een bijkomende opleiding volgen, met dezelfde vergunning ook bij duisternis te vliegen, zonder over een vergunning voor vliegen volgens de Instrument Flight Rules te moeten beschikken.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet Basismobiliteit. Dat decreet betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg en de oprichting van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen werd eind april vorig jaar bekrachtigd. Het nu goedgekeurde besluit legt vast aan welke normen het minimumaanbod aan geregeld vervoer moet voldoen en hoe de klachtenbehandeling verloopt indien dit aanbod niet is voorzien. Daarnaast wordt ook een minimumaanbod aan informatieverlening en halte- infrastructuur omschreven.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt de Schelde- en Maasverdragen goed. Met deze "Verdragen van Gent" gaan alle oeverstaten van Schelde en Maas eindelijk op weg naar een gezamenlijke aanpak van problemen zoals overstromingen, waterverontreiniging en droogte in beide stroomgebieden.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Begin juli besliste de Vlaamse regering om zogeheten bicommunautaire (tweetalige) voorzieningen in Brussel toe te laten tot het systeem van de zorgverzekering. De zorgbehoevende Vlaamse Brusselaar moet wel in het Nederlands behandeld worden. Zorgbehoevenden hebben niet- medische zorgen nodig. Daarvoor kunnen ze rekenen op mantelzorgers, professionele zorgverleners of zorgvoorzieningen. De Vlaamse zorgverzekering voorziet in een gedeeltelijke terugbetaling van die kosten waardoor de levenskwaliteit verhoogd wordt. Voorwaarde is wel dat de diensten geleverd worden door een vereniging, voorziening of instelling die erkend is door de Vlaamse overheid. Het is algemeen geweten dat er weinig Vlaamse voorzieningen zijn in Brussel, waardoor de uitvoering van de zorgverzekering in de hoofdstad bemoeilijkt werd. Daarom is er besluit van de Vlaamse regering dat toelaat dat de bicommunautaire voorzieningen, die erkend zijn door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), overeenkomsten kunnen afsluiten met het Vlaams zorgfonds. Net zoals andere Vlaamse erkende voorzieningen. Dit besluit werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Vlaamse regering beslist dit advies nu op te volgen via een amendement op het ontwerpdecreet begroting 2003. Dit amendement wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. Het besluit zelf wordt opnieuw voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet betreffende de integrale jeugdhulp. Dit decreet machtigt de Vlaamse regering om in bepaalde pilootregio's (gerechtelijke arrondissementen Antwerpen, Gent, Tongeren-Hasselt) het concept van 'integrale' jeugdhulpverlening uit te testen. Het uitvoeringsbesluit bevat tijdelijke regelgeving om het concept juridisch mogelijk te maken. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Eind 2000 werd een nieuw verdrag tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika afgesloten. Dit verdrag houdt een uitbreiding in van het voormalige verdrag inzake de samenwerking op het vlak van onderwijs, kunst, wetenschap, technologie en sport, naar alle bevoegdheids- domeinen van Vlaanderen. De Vlaamse regering keurt nu de werkwijze goed van de eerste Vaste Gemengde Commissie die uitvoering moet geven aan het nieuwe verdrag. Tevens wordt ook de strategienota goedgekeurd inzake directe bilaterale ontwikkelingssamenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika als indicatief-oriënterend document.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt het proces- en personeelsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) goed. Het voorziet in een uitbreiding van het personeelsbestand van de VMM.


* * *

De Vlaamse regering verlengt het mandaat van de heer Bruno Beels als bijzonder gevolmachtigde van het Vlaamse Gewest bij de NV Aquafin. Ze keurt de daarbijhorende arbeidsovereenkomst goed.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het besluit tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines' in Meer- Hoogstraten principieel goed. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Rad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed dat uitvoering geeft aan het wijzigingsdecreet van 25 oktober 2002 betreffende de decreten radio-omroep en televisie. Het besluit regelt de procedure bij de erkenningen door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) van de verschillende categorieën van particuliere radio-omroep, met inbegrip van de kabelradio-omroepen, de aanvullende kwalificatiecriteria en de aanvragen voor zendvergunningen. Wat de landelijke radio-omroepen betreft wordt de bestaande procedure bijna integraal overgenomen. Het businessplan en het financieel plan vormen echter twee afzonderlijk te beoordelen kwalificatiecriteria. Tevens wordt de wijze van betaling van de jaarlijkse vergoeding voor de ingebruikneming en het behoud van de toegewezen frequenties verduidelijkt. De procedure met betrekking tot de regionale radio's is nagenoeg identiek met deze van de landelijke radio's. Voor wat de lokale radio-omroepen betreft zal het VCM de erkenning verlenen op basis van de concrete invulling van programma-aanbod en zendschema, de aantoonbare radio- ervaring en band met de lokale gemeenschap, de infrastructuur, het financieel plan en de financiële structuur. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

vzw Het Symfonieorkest van Vlaanderen krijgt 545.000 euro overgangssubsidie voor het werkingsjaar 2002.


* * *

In afwachting van een definitieve regeling kent de Vlaamse regering een niet-gereglementeerde subsidie toe als voorschot voor de loonkosten van het vierde kwartaal van 2002 aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Cultuur en Jeugd, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut. Concreet gaat het om het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum in Leuven en aan het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen in Leuven.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

In het kader van de toepassing van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse regering financiële steun toe aan NV Spano in Oostrozebeke.

Op voorstel van Vlaams minister Guy VANHENGEL :

De Vlaamse regering trekt 404.000 euro uit voor de verlenging van het pilootproject "flexibele opdracht van de leerkracht lichamelijke opvoeding". Doel van het project is "zoveel mogelijk jongeren op een verantwoorde manier laten bewegen en beter leren bewegen via het (deeltijds) inschakelen van de leerkracht L.O. in de naschoolse sportbeoefening in school, gemeente en club en finaal de jongeren te stimuleren om lid te worden van een sportclub." Het pilootproject omvat een beperkte en controleerbare groep van 17 leerkrachten zodat de haalbaarheid, de praktische en juridische problemen en de relevantie van het systeem op het lokale vlak nagegaan kunnen worden.

-----
einde

-----