PERSBERICHT 28 NOVEMBER 2002, Waterketen Limburg

Waterorganisaties slaan handen ineen
LIMBURG KRIJGT ÉÉN WATERREKENING

Thorn, 28 november 2002: Huishoudens en bedrijven in Limburg ontvangen vanaf 2005 één waterrekening, `de waterketennota'. Op de waterrekening worden de drinkwaternota, de verontreinigingsheffing voor afvalwaterzuivering en de waterschapsheffingen voor water- en kadebeheer, elk afzonderlijk herkenbaar, samengebracht. Hiervoor kunnen zij dan bij één klantencontactcentrum en belastingkantoor terecht. Limburg is de eerste provincie in Nederland waar één integrale waterrekening wordt uitgebracht.
Dit wordt door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Zuiveringschap Limburg (ZL) en beide Limburgse waterschappen bekend gemaakt tijdens de op 28 november gehouden `Limburgse Waterketenmiddag' in Thorn.

Resultaten pilotprojecten
Tijdens de 2e Waterketenmiddag werden de resultaten gepresenteerd van de drie pilotprojecten die dit jaar zijn uitgevoerd door Waterketen Limburg. Deze pilotprojecten zijn: `Waterketen Parkstad Limburg', `Optimalisatie afvalwatersysteem regio Venlo' en `Individuele Behandeling Afvalwater (IBA's) Helden, Horst aan de Maas en Meerlo-Wansum'. Deze pilots leiden over-all tot de volgende conclusies:


- Door samenwerking in de waterketen zijn evidente kwaliteitsverbeteringen mogelijk. De samenwerkingsvoordelen liggen op diverse vlakken, o.a. een professionelere afstemming van planvorming, ontwerp, inkoop & aanbesteding en operationeel beheer van de waterketeninfrastructuur (water-en rioolleidingen), een betere en eenduidigere dienstverlening voor burgers en bedrijven (één waternota, gezamenlijke klantencontacten en publieksvoorlichting) en verbetering van de invloed van de waterketen op het natuurlijk watersysteem door het afkoppelen van regenwater uit de riolering en afstemmen van investeringen in riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallaties.


- De potentiële kostenbesparingen door samenwerking in de waterketen komen, afhankelijk van de situatie, neer op zo'n 7% tot 15 % t.o.v. de huidige jaarlijkse waterketenkosten.


- Limburg telt naar schatting 2500 percelen in het buitengebied van gemeenten die niet op de riolering kunnen worden aangesloten. Deze percelen kunnen wel worden voorzien van een individuele afvalwaterbehandeling (IBA) met een hoog milieurendement. Door aanleg en beheer van de IBA-sytemen als overheden gezamenlijk ter hand te nemen kunnen de bewoners van deze percelen in het buitengebied volledig worden ontzorgd en voldoen zij daarmee aan het per 1 januari 2005 geldende verbod op ongezuiverde afvalwaterlozingen. Zij betalen hiervoor dezelfde riool- en verontreinigingsheffing als burgers van percelen die wel zijn aangesloten op de riolering.

Waterketen Limburg
Waterketen Limburg is het samenwerkingsproject van de Limburgse gemeenten, waterschappen, Zuiveringschap Limburg (ZL), Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en de Provincie. De Stuurgroep Waterketen Limburg onder voorzitterschap van J. Schrijen, burgemeester van de gemeente Venlo streeft ernaar om structurele samenwerkingsverbanden in de waterketen tot stand te brengen die de voordelen provinciebreed realiseert. De potentiële voordelen van samenwerking in de waterketen zijn zodanig, dat het realiseren van samenwerking in de praktijk door de Stuurgroep als een maatschappelijke plicht wordt gezien.

De term waterketen duidt op de samenhang tussen de productie en distributie van drinkwater (WML), de inzameling en het transport van afvalwater (riolering gemeenten) en de zuivering van afvalwater (ZL). De waterketen heeft ook directe raakvlakken met grond- en oppervlaktewater (het watersysteem) die worden beheerd door de waterschappen en de provincie.


---

---