Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 29 november 2002

Meer dan ooit: afbouw van nachtvluchten blijft noodzakelijk


Na de vergadering van het Overlegcomité tussen de federale regering en de gewesten, die vanochtend plaatsvond, is het voor Agalev eens te meer duidelijk dat enkel een afbouw van de nachtvluchten de geluidsoverlast voor alle inwoners van Vlaams-Brabant en Brussel kan indammen. De koepels van de Vlaamse en Brusselse milieuverenigingen komen tot dezelfde bevinding.

De Vlaamse groenen zullen nauwgezet toekijken op de effectieve resultaten van de aangekondigde maatregelen die, binnen het kader van de akkoorden, werden bedongen, met name o.a. :
- het opschorten van verdere concentratie zolang de meest lawaaierige B727's in de lucht zijn;
- een hertekening van de concentratieroute, waardoor vliegtuigen sneller zullen uitzwermen en de frequentie van overkomende toestellen in sommige Noordrandgemeenten afneemt.
Agalev is evenwel niet tevreden met het feit dat het Overlegcomité geen verdergaande garanties aanbiedt om de geluidsoverlast voor de meer dan 30.000 inwoners van de Noordrand terug te dringen.

In ieder geval wenst Agalev dat bij het uit dienst nemen van de laatste B727 een duidelijk waarneembare verbetering van de situatie in de Noordrand moet optreden. Indien op dat ogenblik de voorziene maatregelen onvoldoende blijken om een kwaliteitsvolle nachtrust te garanderen, moeten bijkomende initiatieven genomen worden die de frequentie van het aantal toestellen boven de Noordrand drastisch vermindert. De uitvaardiging van strenge Vlaamse geluidsnormen kunnen in deze een belangrijk instrument zijn. Agalev vraagt haar groene minister Dua tevens om zeer streng toe te kijken op de naleving van de milieuvergunning door BIAC en zonodig bij herhaaldelijke overtreding een opschorting van de nachtvluchten op te leggen.

Agalev stelt vast dat er in de federale, noch in de gewestregeringen een bereidheid was om de huidige concentratie van de nachtvluchten boven de Noordrandgemeenten af te blazen of op te schorten. De huidige situatie in de Noordrandgemeenten is evenwel onleefbaar. Indien de aangekondigde bijsturingen niet tot het verhoopte resultaat leiden, dan moet een afbouw van de nachtvluchten opnieuw op de agenda komen. In die zin heeft Kamerlid Lode Vanoost alvast een resolutie ingediend die vraagt om een kosten-batenanalyse te maken van alle sociaal-economische en ecologische aspecten van nachtvluchten. Agalev roept alle partijen op dit resolutievoorstel mee goed te keuren.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger 0475-98 20 93 Lode Vanoost, Kamerlid
Jos Geysels, politiek secretaris Agalev

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/