Vereniging Eigen Huis

Eén geschillenloket voor kopers van nieuwbouwwoningen

Kopers en producenten van nieuwbouwwoningen kunnen binnenkort terecht bij één loket wanneer zij een geschil hebben over een GIW-gegarandeerde nieuwbouwwoning. De Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Neprom, AVBB (namens BouwNed en NVB) alsmede de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen, Stichting Woningborg, Bouwfonds Woningbouw BV en LGW hebben daar vandaag overeenstemming over bereikt.

Met dit besluit komt een einde aan de onduidelijkheid die er voor consumenten bestaat over de vraag bij welke instantie men met zijn geschil terecht kan. Er komt ook een einde aan het verschil in arbitragekosten die de consument moet maken bij de ene of de andere instelling. De nieuwe stichting zal één uniform tarief hanteren.

Bovengenoemde partijen zullen samen een stichting oprichten die deze één loketfunctie gaat vervullen. De stichting zal gebruik maken van de opgebouwde kennis en de bestaande werkorganisaties van GIW en de Raad van Arbitrage voor de Bouw. De stichting zal tevens gaan werken met een nieuwe opleveringsarbitrage. Onderdeel van de opleveringsarbitrage vormt een snelrechtprocedure. Ter voorkoming van procedures blijven de bij het GIW aangesloten organisaties een bemiddelende rol tussen koper en ondernemer vervullen.

Het bestuur van de op te richten stichting zal worden gevormd door twee vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, twee vertegenwoordigers van producentenorganisaties en de voorzitters van het GIW en de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Zij zullen gezamenlijk een voorzitter kiezen.

De besturen van GIW en Raad van Arbitrage voor de Bouw zullen naar verwachting in hun eerstkomende vergadering het principebesluit bekrachtigen.