Vereniging Nederlandse Gemeenten

Lokale rekenkamers richten vereniging op (29/11/02)

De voorzitters van 13 gemeentelijke rekenkamers gaan een Vereniging van Lokale Rekenkamers oprichten. Op 25 januari 2003 zal op het jaarcongres voor lokale rekenkamers te Utrecht de eerste algemene ledenvergadering gehouden worden. Het doel van de vereniging is om het goed functioneren van lokale rekenkamers te bevorderen. Via de openbare website van de vereniging zullen onder andere de rapporten van de aangesloten rekenkamers voor iedereen gratis toegankelijk worden gemaakt. Ook vormt de vereniging een platform om bijvoorbeeld tijdens het jaarcongres kennis en ervaring uit te wisselen over de bestuurlijke positie en het functioneren van lokale rekenkamers.

Wettelijke verplichting
Alle gemeenten zijn wettelijk verplicht om uiterlijk 1 januari 2006 een commissie met een rekenkamerfunctie in te stellen of om een (gemeenschappelijke) rekenkamer op te richten. Van een door de raad ingestelde commissie voor de rekenkamerfunctie kunnen zowel raadsleden als niet-raadsleden lid zijn. Een rekenkamer wordt alleen door niet-raadsleden bemenst. Gemeenten kunnen ook samen een gemeenschappelijke rekenkamer oprichten. In elke raadsperiode zullen deze lokale rekenkamers voor een aantal onderwerpen de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur, beleid en beheer onderzoeken.

Dualisering, doelmatigheid en transparantie
De oprichting van lokale rekenkamers is deel gaan uitmaken van de zogenoemde dualisering van het lokaal bestuur. De onderzoeken van de lokale rekenkamer vormen een instrument voor de gemeenteraad om het doen en laten van Burgemeester en Wethouders te controleren. De vereniging kan helpen voorkomen dat lokale rekenkamers allemaal zelf het wiel gaan uitvinden of veel geld kwijt zijn aan commercieel advies. Dat zou immers alles behalve doelmatig zijn. Ook het actief beschikbaar stellen van rekenkamerrapporten voor alle geĂŻnteresseerde burgers via de toekomstige website van de vereniging (www.lokalerekenkamers.nl) vormt een belangrijk motief.

Voorbereidingen
De lokale rekenkamers van Arnhem, Rotterdam en Utrecht en de rekeningcommissie van Breda bereiden de oprichting van de vereniging voor. Zij worden daarbij ondersteund door de Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie; een projectgroep van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De Stichting Rekenschap adviseert de VvLR i.o. over het voor burgers helder en toegankelijk opzetten van de website. Gezien de doelstelling van de vereniging kunnen tot 2006 ook gemeenten die een lokale rekenkamer gaan opzetten de voorbereidende raadscommissie lid maken van de vereniging. Met het oog op overeenkomstige ontwikkelingen bij de provincies zullen zij eveneens benaderd worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Robert Mul
Voorzitter van het bestuur i.o.
p/a Rekenkamer Rotterdam
010 - 4172485
info@rekenkamer.rotterdam.nl

Ruud van Bennekom
Projectleider Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie 070 - 3738255
vernieuwingsimpuls@vng.nl

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites