Persbericht

l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l

29 november 2002

EMBARGO 29 NOVEMBER TOT 16.30 UUR

KBC Private Equity Fund Biotech beperkt cashverlies tot EUR 0,56 mln in het derde kwartaal van 2002

Het in maart 2001 gelanceerde KBC Private Equity Fund Biotech (kortweg "BIOTECH") investeerde het startkapitaal in een portefeuille van een 30-tal beursgenoteerde en - per 30 september - vier niet-beursgenoteerde biotechbedrijven. In totaal werden tijdens het derde kwartaal van 2002in die periode 16 dossiers van niet-beursgenoteerde bedrijven ter investering aangeboden en geanalyseerd. Per einde september bedroeg de netto-inventariswaarde van het fonds EUR 27,31 m (EUR 7,99 per aandeel).

Overzicht van activiteiten

Tijdens de periode juni-september 2002 was de deal flow eerder matig. De geringere activiteit gedurende de zomermaanden is hieraan ten dele debet. Verder is er ook het ongunstige financieringsklimaat. Er werden in totaal een 16-tal investeringsdossiers van niet-beursgenoteerde bedrijven aan BIOTECH aangeboden. Deze dossiers waren van zeer uiteenlopende geografische oorsprong, met opnieuw de klemtoon op de VS (twee derde van het totaal). De oorsprong van de overige dossiers was Europees (België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en VK). De investeringsdossiers bereikten BIOTECH via verschillende kanalen. De aanbreng via gespecialiseerde tussenpersonen (financiële instellingen of adviseurs) was ook tijdens het afgelopen kwartaal aanzienlijk. Directe contacten en aanbreng via collega-investeerders vertegenwoordigden samen 30 % van de aanbreng.

Geen van de investeringsprojecten overleefde de eerste selectieronde. Uit de bedrijfsinformatie bleek dat het ging om heel jonge ondernemingen of ondernemingen waarvan de activiteiten niet pasten bij het profiel van BIOTECH (zie Investeringsfocus).

Tijdens het afgelopen kwartaal werden geen nieuwe dossiers aan de portefeuille toegevoegd.

Berichtgeving bestaande portefeuille: Tijdens het afgelopen kwartaal zette PR Pharmaceuticals, Inc. (controlled release drug delivery) verdere stappen voor een nieuwe fondsenwerving. Tevens werden voorbereidingen getroffen om de onderneming te herincorporeren in Delaware. Deze staat heeft binnen de VS het best ontwikkelde vennootschapsrecht, wat vele bedrijven voor een vestiging aldaar doet kiezen. Door deze overgang wil ook PR Pharmaceuticals zich meer aan de standaard aanpassen.

PR Pharmaceuticals is een technologiegedreven onderneming actief op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie van een breed gamma farmaceutische produkten voor de humane en veterinaire gezondheidsmarkt. De kerntechnologie is zg. controlled release drug delivery, dit zijn toedieningssystemen die toelaten het therapeutisch effect van geneesmiddelen te verhogen door de interactietijd van het geneesmiddel te verlengen en een zeer gelijkmatige afgifte van de therapeutische stoffen te bewerkstelligen.

In augustus 2001, investeerde BIOTECH 2,25 m USD in deze onderneming. In het licht van het ongunstige financieringsklimaat werd tijdens het 2de kwartaal van 2002 een waardevermindering ten belope van 25 % geboekt op deze participatie.

Barrier Therapeutics, Inc. (specialty pharmaceutical company met focus op dermatologie) startte met de parallelle uitbouw van activiteiten in Geel en Princeton na de initiële fondsenwerving ten belope van USD 46 m in mei 2002 (één van de grootste private financieringen in de life sciences industrie wereldwijd tijdens het afgelopen jaar). Op beide sites zijn intussen gecombineerd een 30 tal mensen tewerkgesteld. Voorbereidingen zijn aan de gang om voor diverse produkten (overgenomen uit de J&J-portefeuille) de klinische testen (herop) te starten.

Barrier Therapeutics is een recent opgericht Amerikaans bedrijf met focus op dermatologie. Het bedrijf ontwikkelt en zal de commercialisering op zich nemen van een productportefeuille in-gelicentieerd van dochterondernemingen van Johnson & Johnson. Barrier's klinische productpijplijn omvat drie producten in Phase III, en diverse andere in een vroeger stadium van ontwikkeling (zowel klinisch als pre-klinisch). De J&J-licentie omvat tevens diverse categorieën van moleculen relevant voor dermatologie die geschikt zijn voor verdere screening en onderzoek.

KBC Private Equity Fund Biotech investeerde USD 1,5 m in Barrier Therapeutics, Inc. JP Morgan Partners en TL Ventures traden op als lead investeerders; verder participeerden ook Perseus-Soros BioPharmaceutical Fund en Baker/Tisch Investment Partners in de transactie.

De beide andere niet-beursgenoteerde participaties, Ceres, Inc. (volledig geïntegreerde onderneming op het gebied van plantengenetica) en Innapharma, Inc. (life sciences company met focus op anti-depressiva) ontwikkelden hun operationale activiteiten volgens schema. Net als PR Pharmaceuticals zette ook Innapharma stappen in de richting van een bijkomende fondsenwerving, hoewel de onderneming met de momenteel beschikbare fondsen nog voor ruim anderhalf jaar gefinancierd is.

Ceres, Inc. is een volledig geïntegreerde onderneming op het gebied van de plantengenetica. De onderneming werd in 1997 opgericht in Malibu, Californië. Ceres, Inc. telt momenteel een 100-tal werknemers waaronder een 30-tal doctors in de wetenschappen. Ceres gebruikt een breed technologieplatform om op een geïntegreerde en praktisch industriële manier zeer snel plantengenen en hun functies te ontdekken. Begin april 2002 maakten Monsanto en Ceres bekend dat ze een belangrijke productontwikkelingsovereenkomst hebben afgesloten, gericht op de toepassing van genonderzoek voor de verbetering van bepaalde landbouwgewassen.

In maart 2001 investeerde KBC Private Equity Fund Biotech 3,75 mln. USD in Ceres.

Innapharma, Inc. is een in 1989 opgerichte life sciences company (gevestigd in New Jersey, VS) die zich sinds een drietal jaar onder impuls van een vernieuwd managementteam volledig is gaan toespitsen op de verdere ontwikkeling tot marktrijpheid van de lead compound, het anti-depressivum Nemifitide (momenteel in late fase 2 van klinische testen). Sinds 1999 wordt het bedrijf geleid door Dr. John Feighner, de oprichter van het Feighner Research Institute (FRI), een klinisch onderzoekscentrum dat klinische testen heeft uitgevoerd voor meer dan 33 antidepressiva waaronder alle grote merken momenteel op de markt. Dr. John Feighner is direct verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling van de antidepressiva. Hij wordt internationaal erkend als een van de experts op wereldvlak inzake klinische psycho-farmacologie.

In maart 2002 investeerde KBC Private Equity Fund Biotech 2 mln. USD in Innapharma.

Commentaar bij de resultaten

Het resultaat van het afgelopen kwartaal werd opnieuw negatief beïnvloed door het ongunstige beursklimaat in de biotechnologiesector. Na een verlies van 35 % in het vorige kwartaal, stabiliseerde de NASDAQ Biotech index enigzins maar klokte uiteindelijk toch bijna 9 % lager af. De schommelingen van de EUR tov. USD bleven anderzijds eerder beperkt. Aangezien de beursgenoteerde portefeuille aan beurskoers wordt gewaardeerd, resulteerde dit in een waardevermindering op vlottende activa van EUR 2.1m. Het betreft hier een "papieren" waardevermindering, de effectief gerealiseerde minwaarden waren een stuk bescheidener ( EUR 0.44m) en sloegen vooral op de afbouw van de participatie in Genzyme - na een winstwaarschuwing.

Niet-beursgenoteerde participaties worden in principe in de balans opgenomen aan aanschafwaarde, enkel wisselkoersfluctuaties hebben een impact op de boekwaarde. Enkel bij een duurzame waardevermindering is de boeking van een minwaarde aangewezen. Na een 25 %-afboeking op de participatie in PR Pharmaceuticals tijdens het 2de kwartaal van 2002, leek tijdens het huidige kwartaal voor geen van de participaties de boeking van een (bijkomende) waardevermindering aangewezen, omdat en/of:


* zij operationeel zeer gunstig evolueerden,
* zij pas recent in de portefeuille werden opgenomen,
* het investeringsinstrument via hetwelk in het bedrijf werd geïnvesteerd bescherming biedt tegen eventuele waardevermindering,
* zij goed gefinancierd zijn en niet onmiddellijk de confrontatie met de kapitaalmarkt moeten aangaan

De bedrijfskosten (0.15 m EUR) hebben in essentie betrekking op het beheer van het fonds. Per saldo kwam het kwartaalresultaat uit op -2.66 m EUR. Het cashverlies bleef evenwel beperkt tot -0.56 m EUR.

Een blik op de toekomst

De bearmarket is voor het gros van de biotechwaarden niet geëindigd op 15 juli. Het blijft dan ook moeilijk om het broodnodige kapitaal op te halen. Voor de microcaps is het ondertussen echt vijf voor twaalf. Met gemiddeld nog voor een half jaar cash staan dergelijke bedrijven met de rug tegen de muur. Het merendeel van die bedrijven was het afgelopen jaar niet bereidwillig kapitaal op te halen aan weliswaar lage waarderingen, maar toen kon het tenminste nog. Met de nog steeds slechte vooruitzichten wordt het voor die bedrijven nog moeilijker, zoniet onmogelijk om kapitaal op te halen. Een van de weinige opties die dergelijke bedrijven nog resten zijn fusies. Een aantal fusies werden aangekondigd, in het vierde kwartaal zullen er ongetwijfeld nog volgen. Het scheiden van het kaf van het koren in de industrie is echter nog maar net begonnen en zal ongetwijfeld nog enige tijd duren. Zolang dergelijke nieuwtjes echter niet meer dan voetnoten zijn, hoeft het voor de hele Biotechindustrie geen drama te zijn. Newsflow is en blijft een belangrijke katalysator. Klassiek concentreert newsflow zich rond belangrijke conferenties, waarvan een aanzienlijk aantal in het vierde kwartaal doorgaan. Zonder meer de allerbelangrijkste conferentie is ongetwijfeld de ASH-conferentie (American Society of Hematology) van 6 tot 10 december, waar bedrijven zoals Amgen, Genentech, Ilex Oncology, Cell Therapeutics en andere hun nieuwste ontwikkelingen komen toelichten in hun zoektocht naar performante therapieën voor de behandeling van bepaalde type kankers. Daarnaast worden onder meer de AHA-conferentie (American Heart Association) en het ACAAI (American College of Allergy, Asthma & Immunology) van erg nabij gevolgd. Al de producten die op soortgelijke conferenties worden voorgesteld, moeten uiteindelijk worden goedgekeurd door de FDA en/of door de EMEA. We verwachten een goedkeuring van Medimmune's Flumist (griepvaccin onder de vorm van een neusspray, hoog risico), Gilead's Adefovir (HBV infectie, gemiddeld risico), Cambridge Antibody Technologies' D2E7 (reumatische artritis, bovengemiddeld risico), Genzyme's Aldurazyme (MPSI, gemiddeld risico), Biogen's Amevive (concurrent van Genentech's Raptiva, psoriasis, bovengemiddeld risico) en ten slotte AstraZeneca's Iressa (relevantie voor de hele biotechsector daar het EGFR, epidermal growth factor receptor, als doelwit valideert). Dat één of meerdere producten vooralsnog toch niet goedgekeurd zullen worden, kan niet worden uitgesloten. Indien evenwel successen geboekt worden, hebben we alvast één pijler.

Wat daarna nog ontbreekt is de tweede pijler: een algemeen gunstig beursklimaat. Een combinatie van deze twee pijlers moet het nog steeds aanwezige potentieel in de Biotechnologie opnieuw kunnen doen ontluiken.

KBC Private Equity Fund Biotech is een privak, een Belgische beleggingsvennootschap met vast kapitaal die - vereenvoudigend gesteld - als doel heeft collectief te beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Biotech is opgericht als een naamloze vennootschap door KBC Asset Management die tevens instaat voor het beheer, hierin bijgestaan door enerzijds het Investeringscomité en anderzijds de Biotech Adviesraad. Het Investeringscomité is samengesteld uit gespecialiseerde werknemers van KBC. De Biotech Adviesraad omvat vertegenwoordigers van de biotechsector in binnen- en buitenland, en dit zowel uit de bedrijfswereld als de academische wereld.

Binnen de beperkingen die de Privak-wetgeving oplegt, investeert Biotech in biotechnologiebedrijven wereldwijd.

Voor de beleggingen in beursgenoteerde bedrijven ligt de klemtoon vooral op produktgeoriënteerde topbedrijven. Bij de niet-beursgenoteerde ondernemingen gaat de voorkeur uit naar produktgeoriënteerde ondernemingen die reeds produkten in klinische ontwikkeling hebben en het potentieel hebben om uit te groeien tot volledig verticaal geïntegreerde (van onderzoek tot commercialisatie) biotechbedrijven. Ook niet-beursgenoteerde technologiebedrijven die tot de wereldtop behoren in hun domein en produkten (kunnen) ontwikkelen op basis van hun technologieplatform beantwoorden aan het gewenste profiel.

Tot slot kan Biotech eveneens investeren in andere VC- of private equity-fondsen tot max. 15 % van de portefeuille.

Biotech profileert zich niet als VC-fonds dat investeert in start-ups, maar eerder naar die bedrijven op zoek gaat die reeds een zekere mate van maturiteit hebben bereikt en binnen een periode van maximaal 3 jaar beursrijp zijn.

Biotech noteert op Euronext Brussel.

Contactgegevens : BIOTECH NV

Havenlaan 2

1080 Brussel

Tel. 02/ 429 96 94 - 02/ 429 42 63

http://www.kbcam.be/biotech

KBC Private Equity Fund Biotech

Balansschema per 30-09-2002 (in EUR)

30-09-2002 30-09-2001 ACTIVA

VLOTTENDE ACTIVA 27,468,177.73 40,267,976.73

VIII. Geldbeleggingen 23,435,574.38 37,913,953.50 B. Overige beleggingen 23,435,574.38 37,913,953.50 IX. Liquide middelen 4,032,603.35 2,354,023.23

Totaal Activa 27,468,177.73 40,267,976.73

PASSIVA

EIGEN VERMOGEN 27,308,231.27 40,208,219.93

I. Kapitaal 51,250,005.00 51,250,005.00 V. Overgedragen verlies -3,922,529.97 0.00 Resultaat van de periode -20,019,243.76 -11,041,785.07

SCHULDEN 159,946.46 59,756.80

IX. Schulden op minder dan 1
jaar 117,312.58 F. Diverse schulden 117,312.58 X. Overlopende rekeningen 42,633.88 59,756.80

Totaal Passiva 27,468,177.73 40,267,976.73

Netto vermogen 27,308,231.27 40,208,219.93 Netto inventariswaarde per stuk 7.99 11.77

Resultatenrekening voor de periode tot 30-09-2002 (in EUR)

30-09-2002 30-09-2001

II. Bedrijfskosten (-) -578,988.11 -2,185,170.22

B Diensten en diverse goederen -576,531.44 -2,178,338.05 C Bezoldigingen, sociale lasten en
pensioenen -2,195.00 -334.66 G Andere bedrijfskosten -261.67 -6,497.51

III. Bedrijfsverlies (-) -578,988.11 -2,185,170.22

IV. Financiële opbrengsten 198,976.59 1,889,613.60

B. Opbrengsten uit vlottende activa 223,702.19 1,757,868.43
- Gerealiseerd 198,383.67
- Niet gerealiseerd 25,318.52 C. Andere financiële opbrengsten -24,725.60 131,745.17

V Financiële kosten (-) -19,639,232.24 -10,746,228.45

A. Kosten van schulden -108.70 B. Waardeverminderingen op
vlottende activa -18,247,685.64 -9,526,404.20 C. Minderwaarden op de realisatie
van vlottende activa -1,391,546.60 -1,219,715.55

VI Winst / Verlies (-) van de
periode -20,019,243.76 -11,041,785.07

Resultatenrekening derde kwartaal 2002

3KW2002 9M2002

II. Bedrijfskosten (-) -148,114.49 -578,988.11

B Diensten en diverse goederen -148,114.49 -576,531.44 C Bezoldigingen, sociale lasten en
pensioenen 0.00 -2,195.00 G Andere bedrijfskosten 0.00 -261.67

III. Bedrijfsverlies (-) -148,114.49 -578,988.11

IV. Financiële opbrengsten 26,635.36 198,976.59

B. Opbrengsten uit vlottende activa 26,865.77 223,702.19
- Gerealiseerd 26,865.77 198,383.67
- Niet gerealiseerd 0.00 25,318.52 C. Andere financiële opbrengsten -230.41 -24,725.60

V Financiële kosten (-) -2,537,130.09 -19,639,232.24

B. Waardeverminderingen op
vlottende activa -2,097,484.95 -18,247,685.64 C. Minderwaarden op de realisatie
van vlottende activa -439,645.14 -1,391,546.60

VI Winst / Verlies (-) van de
periode -2,658,609.22 -20,019,243.76

Toestand van de effectenportefeuille en andere nettoactiva per 30-09-2002 (in EUR)

Aantal of Benaming Aankoop- Koers Beurs- In %

nominale waarde waarde van de

waarde totale

netto

activa

Toestand van de effectenportefeuille en andere nettoactiva per 30-09-2002 (in EUR)

Aantal of Benaming Aankoop- Koers Beurs- In %

nominale waarde waarde van de

waarde totale

netto

activa