Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---


29-11-02 / Nettogroei verpleegkundigen en verzorgenden fors lager

Oorzaken van de beperkte groei

---

De geringe groei komt door het tussen 1995 en 2000 stijgende ziekteverzuim, de afname van het aantal leerlingen en de invoering van de 36-urige werkweek. Dit betekent dat er nauwelijks extra zorgaanbod is om in de toenemende zorgvraag te voorzien.

Snelle groei van de vraag

---

De zorgvraag is in de afgelopen jaren snel gegroeid. In de thuiszorg bijvoorbeeld nam het aantal geholpen cliënten in de periode 1997-2000 met jaarlijks met 7,6% toe. Oorzaken van de stijgende zorgvraag in alle gezondheidszorgbranches zijn ondermeer de toename van de bevolking, de vergrijzing en de groei van het aantal mensen met een langdurige aandoening.

Werkdruk belangrijkste obstakel bij het verlenen van goede zorg
---

De geringe netto-toename van het aantal verpleegkundigen en verzorgenden en de snel stijgende vraag vormen een verklaring voor de werkdruk die door verpleegkundigen en verzorgenden wordt ervaren. Werkdruk is het belangrijkste obstakel bij het verlenen van goede zorg. Uit een representatieve peiling in 2002 onder het LCVV/NIVEL 'Panel Verpleegkundigen & verzorgenden', blijkt dat 81% verwacht dat vermindering van de werkdruk leidt tot een betere kwaliteit van de zorg. Ongeveer 12% vindt de kwaliteit van zorg binnen het eigen team matig of slecht en 51% zegt dat zij de afgelopen 12 maanden soms te maken had met een situatie waarin de kwaliteit van de aan de patiënt verleende zorg niet goed was.

Arbeidsmarkt blijft belangrijk aandachtspunt

---

De knelpunten op de arbeidsmarkt vragen onverminderd aandacht. Het aantal onvervulbare functies groeit nog steeds. In 2001 verlieten 13.500 verpleegkundigen en verzorgenden het vak. Ondanks dat het ziekteverzuim licht daalt, is het nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde.

Een samenvatting van de uitgave en achtergrondgegevens is te vinden op http://www.lcvv.nl/aktie/index.htm