Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wetenschapsbeleid

Werkconferentie "Onderzoek vanuit patiëntenperspectief", 29 november 2002

Voorwoord bij het verslag van deze dag

Voorwaarde voor de toepassing van het patiëntenperspectief is de inbreng van mensen uit de patiënten/gehandicaptenbeweging. Alle reden voor de PatiëntenPraktijk om samen met de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad een landelijke dag over Onderzoek vanuit patiëntenperspectief te organiseren.

Deze dag, de zogeheten Werkplaatsconferentie vond plaats op vrijdag 29 november 2002. Wij danken daarbij het Johanna Kinderfonds en ZonMw voor subsidiëring van een deel van de conferentiekosten. Het doel van de dag was om tot uitwisseling te komen en te leren van elkaar over de verschillende wijzen en strategieën van onderzoek. Dat doel is bereikt, in een geanimeerde sfeer en met grote inzet van de kant van de ongeveer vijftig aanwezigen. In het ochtendgedeelte is in drie werkgroepen gesproken over drie themas. Die themas waren:


* onderzoek als kennisbron voor patiëntenorganisaties;
* verrichten van onderzoek vanuit patiëntenperspectief;
* patiëntenparticipatie in onderzoek(sbeleid).
In elke werkgroep is de aftrap verricht door een inleider, waarna de inbreng en opmerkingen van de deelnemers aan de werkgroep het verdere gebeuren richting en inhoud hebben gegeven.

In het middaggedeelte is plenair terug gerapporteerd uit de ochtend werkgroepen. Onder leiding van Yolan Koster-Dreese is daar vervolgens verder over gediscussieerd. Daarna volgden drie inleidingen waarin voorbeeldige praktijken voor het voetlicht werden gebracht:
* Marguerite Welle-Donker over het deelprogramma paramedische zorg van het College voor Zorgverzekeringen;

* Winnifred Bokma over participatie in het KBOH (Kwaliteit en Bruikbaarheid Onderzoek Hulpmiddelen);

* Juli ten Velde over het patiëntenperspectief in biomedisch onderzoek.

Een geslaagde dag. Een sfeervolle dag, waar uitwisseling niet alleen in de diverse programma-onderdelen plaatsvindt, maar ook voor en na, in de wandelgangen zoals dat heet. Een dag ook met inhoud, waar zinvolle ideeën en voorstellen werden uitgewisseld. Om die reden hebben we een tamelijk uitgebreid verslag gemaakt van het ochtendgedeelte dat u hiernavolgend aantreft.

G. Goudriaan
P. Kleingeld
P. Vreeswijk

Utrecht, 18 maart 2003.

De prijs van het verslag van de Werkconferentie is EUR 3,60, excl. administratie- en portokosten. Het verslag kan worden besteld bij Coby Hegeman, Tel. (030) 291 67 66 van maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur, e-mail chegeman@cg-raad.nl
---